Tietokonetyövuosi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tietokonetyövuosi (engl. computer-year tai years of computer time) on käsite, jolla kuvataan yhden tietokoneen, tai yleisemmin usean tietokoneen tekemää yhteistä työmäärää. Termiä vastaava ihmisten työmäärää arvioiva termi on henkilötyövuosi.

Termiä voidaan käyttää, kun halutaan arvioida työtä, jonka hajautettuun tietojenkäsittelyyn (engl. grid computing) perustuvaan projektiin kuuluvat tietokoneet ovat yhdessä tehneet projektin hyväksi.

Yksi tietokonetyövuosi voidaan määritellä siten, että se on yhden tietokoneen tekemä työmäärä, kun kone on käynnissä yhden vuoden ajan ja käyttää laskentatehonsa kokonaisuudessaan tehtävän suorittamiseen. Termin käyttöä rajoittaa kuitenkin se, että erityyppiset tietokoneet voivat olla laskentateholtaan hyvin erilaisia (vrt. kotitietokone ja supertietokone).

Termin tietokonetyövuosi käyttö on mielekästä silloin, kun projektiin osallistuvat tietokoneet ovat hyvin samantyyppisiä. Esimerkiksi useat hajautetun tietojenkäsittelyn projektit on suunniteltu pelkästään kotitietokoneille.

Esimerkki: mikäli 500 000 tietokonetta käyttää tiettyyn projektiin keskimäärin 50 prosenttia prosessointitehostaan 12 tuntia vuorokaudessa 8 vuoden ajan, projektiin käytetty tietokoneaika on 1 miljoona tietokonetyövuotta

Vuonna 1999 käynnistyneen SETI@home -projektin sanotaan ylittäneen 2 miljoonan tietokonetyövuoden rajan (2004).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.