Thomas Sheridan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thomas Sheridan
Thomas Sheridan.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 1719
Dublin, Irlanti
Kuollut 14. elokuuta 1788
Margate, Englanti
Ammatti näyttelijä, opettaja
Näyttelijä
Merkittävät roolit Rikhard III
Rikhard III

Thomas Sheridan (1719 Dublin14. elokuuta 1788 Margate, Englanti)[1] oli irlantilainen näyttelijä ja opettaja. Lisäksi hän kirjoitti lukuisia puhetaitoon liittyviä teoksia, kuten Lectures on Elocution.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thomas Sheridanin vanhemmat olivat Thomas Sheridan (1687–1738) ja Elizabeth Macfadden. Hän opiskeli lontoolaisessa Westminster Schoolissa 1732–1733, mutta joutui vaihtamaan koulua talousvaikeuksien takia. Hän suoritti opintonsa loppuun dublinilaisessa Trinity Collegessa.

Opiskeluaikanaan Sheridan kirjoitti farssin The Brave Irishman or Captain O'Blunder, joka sai ensiesityksensä 1738. Hän debytoi näyttämöllä Smock Alley -teatterissa 1743: hänellä oli nimiosa William Shakespearen näytelmässä Rikhard III. Sheridanista tuli yksi aikansa kuuluisimmista irlantilaisnäyttelijöistä ja häntä verrattiin usein David Garrickiin. Hänestä tuli sittemmin teatterinjohtaja.

Vuonna 1758 Sheridan perheineen muutti pysyvästi Englantiin, missä hän työskenteli opettajana. Vuonna 1762 hän julkaisi teoksen Lectures on Elocution, jota seurasivat teokset A Plan of Education (1769), Lectures on the Art of Reading (1775), ja A General Dictionary of the English Language (1780).

Thomas Sheridan avioitui vuonna 1747 Frances Chamberlainen kanssa. Hänen poikansa Richard Brinsley Sheridan oli tunnettu näytelmäkirjailija; myös hänen tyttärensä Alicia kirjoitti näytelmiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]