The Variation of Animals and Plants under Domestication

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Variation of Animals and Plants under Domestication on Charles Darwinin kirjoittama tietokirja vuodelta 1868.

Teos käsittelee yksityiskohtaisesti lajien kesyttämistä ja kasvien hyötykäyttöä, mutta luvussa XXVII Darwin käsittelee perinnöllisyyteen liittyvää teoriaansa, josta hän käyttää nimitystä Pangenesis.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darwin oli työstänyt kahden vuoden ajan luonnonvalintaa käsittelevää kirjaansa, kun hän 18. kesäkuuta 1858 sai paketin Alfred Wallacelta, joka asui Borneossa. Paketti sisälsi kahdenkymmenen sivun pituisen käsikirjoituksen, jossa kuvattiin evoluutioon liittyvä mekanismi, joka muistutti Darwinin omaa mallia. Darwinilla oli paineita julkaista omat näkemyksensä, ja hän ryhtyi työstämään ”tiivistelmää” Lajien synty -teoksestaan. Johdannossa hän kertoi, että tulevassa julkaisussa hän toivoi antavansa tarkan kuvauksen teoriansa taustalla olevista tekijöistä.

9. tammikuuta 1860, kaksi päivää Lajien synnyn toisen painoksen julkaisun jälkeen, Darwin palasi työhön alkuperäisen luonnonvalintaa koskevan käsikirjoituksensa kanssa ja ryhtyi laajentamaan kahta ensimmäistä lukua. Hänellä oli runsaasti muistiinpanoja ja kesäkuun puoliväliin mennessä hän oli saanut valmiiksi ensimmäisen version johdannosta, ja kaksi ensimmäistä lukua koskien kyyhkysten kesyttämistä. Darwin ilmeisesti kyllästyi teoksen kirjoittamiseen ja ryhtyi työstämään omaelämäkertaansa. Heinäkuussa 1861 hän aloitti uuden teoksen, Fertilisation of Orchids, joka julkaistiin toukokuussa 1862.

Darwin jatkoi tietojen keräämistä. Hänen omat kokeensa rajoittuivat kasveihin, mutta hän keräsi tietoa muilta tutkijoilta, ja sai jopa jotkin heistä tekemään kokeita puolestaan. Sairastelusta huolimatta työ edistyi ja maaliskuussa 1865 Darwin kirjoitti julkaisijalleen John Murraylle, että kirjan 7 ensimmäistä lukua ovat valmiina painoon, ja lukuun ottamatta viimeistä lukua, muut ovat hyvin lähellä valmiita (julkaistu teos koostuu 28 luvusta).

Darwin oli pohtinut perinnöllisyyttä koskevaa teoriaa pitkään. Toukokuussa 1865 hän lähetti käsikirjoituksen ystävälleen Thomas Huxleylle ja kysyi tämän mielipidettä teoksen julkaisemisesta. Käsikirjoituksen mukana lähettämässään kirjeessä, Darwin luonnehti teoriaa karkeaksi, mutta vakuutti sille olevan runsaasti tukevia todisteita. Huxley huomautti teorian samankaltaisuudesta Georges Leclerc de Buffonin ja sweitsiläisen Charles Bonnetin teorioihin, mutta päätyi lopulta suosittelemaan teoksen julkaisua.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulun alla 1866 Darwin lähetti valmiin käsikirjoituksen kustantajalle. Käsikirjoituksesta puuttui viimeinen luku. Tammikuun alussa Darwin sai arvion teoksen sivumäärästä, ja kirjoitti kustantajalle olevansa hyvin pahoillaan teoksensa suuresta sivumäärästä.

Teosta alettiin mainostaa jo vuonna 1865. Darwin sai ensimmäisen vedoksen 1. maaliskuuta 1867. Korjausten tekemisessä auttoi Darwinin tytär Henrietta Emma Darwin. Korjausten lisäksi Darwin myös lisäsi uutta materiaalia. Korjaukset valmistuivat 15. marraskuuta, mutta teoksen hakemiston tekeminen viivästytti julkaisua.

The Variation of Animals and Plants under Domestication tuli myyntiin 30. tammikuuta 1868, kolmetoista vuotta sen jälkeen kun Darwin oli tehnyt ensimmäiset kokeensa kyyhkysillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Variation of Animals and Plants under Domestication