The Loneliness of the Long Distance Runner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee novellia. Siihen perustuvaa elokuvaa käsittelee artikkeli Kaikista kapinallisin.

The Loneliness of the Long Distance Runner on brittiläisen Alan Sillitoen kirjoittama novelli vuodelta 1959. Se sisältyy saman nimiseen novellikokoelmaan.

Novellin pohjalta on Tony Richardson ohjannut elokuvan Kaikista kapinallisin (The Loneliness of the Long Distance Runner eli Rebel with a Cause, 1962), johon Sillitoe teki käsikirjoituksen.[1]

Novelli kertoo Colin-nimisestä surkeissa oloissa asuvasta köyhästä nottinghamilaisesta teinipojasta, jonka tulevaisuudennäkymät ovat ankeat ja jolla ei ole juuri muita harrastuksia kuin näpistely. Kun Colin jää kiinni varastettuaan leipomosta, hän joutuu nuorisorikollisille tarkoitettuun koulukotiin. Siellä hän lohdutuksekseen ryhtyy harrastamaan pitkänmatkanjuoksua, joka herättää koulun johdon huomion. Eräiden tärkeiden maastokisojen aikana, jotka hänen koulukotinsa on voittamassa toista koulua vastaan, hän kuitenkin pysähtyy juuri ennen maaliviivaa uhmatakseen laitoksen vartijoiden arvovaltaa.

Analyysi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Novellissa on päähenkilön (jonka sisäinen monologi muodostaa kerronnan) ja koulukodin johtajan edustaman laitoksen välisessä suhteessa aineksia hegeliläisestä herran ja orjan välisestä kamppailusta. Päähenkilöä riivaa oma pakkomielle kuten myös sen alemman luokan (ulkopuolisten) pakkomielle, johon hän kuuluu, ja hän uskoo, että orjuutensa vuoksi hänellä on paremmin edellytys ymmärtää vapauden merkitys. Hän kokee vapauden juoksemisessa ja puolifilosofisessa pohdiskelussa, johon hän juostessaan antautuu.kenen mukaan?

Viittauksia musiikissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elokuva-arkisto (Arkistoitu – Internet Archive)