The Book of Eli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Book of Eli
Ohjaaja Albert Hughes
Allen Hughes
Käsikirjoittaja Gary Whitta
Tuottaja Susan Downey
Erik Olsen
Steve Richards
Richard D. Zanuck
Joel Silver [1]
Säveltäjä Atticus Ross
Leopold Ross
Claudia Sarne [1]
Kuvaaja Don Burgess
Leikkaaja Cindy Mollo
Lavastaja Gae S. Buckley
Pääosat Denzel Washington
Gary Oldman
Mila Kunis
Jennifer Beals
Ray Stevenson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Alcon Entertainment
Silver Pictures
Ensi-ilta Flag of the United States.svg 15. tammikuuta 2010
Kesto 113 min[2]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 miljoonaa dollaria[3]
Tuotto US$ 157 091 718
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Book of Eli on vuonna 2010 ilmestynyt yhdysvaltalainen post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuva toimintaelokuva. Elokuvan pääosissa näyttelevät Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Jennifer Beals ja Ray Stevenson. Elokuvan on käsikirjoittanut Gary Whitta ja sen ovat ohjanneet Hughesin veljekset, Albert ja Allen Hughes. Veljekset ovat ohjanneet aiemmin muun muassa elokuvat Väkivallan kierre (Menace II Society) (1993) ja From Hell (2001).

Yhdysvalloissa elokuva pääsi teatterilevitykseen 15. tammikuuta 2010. Suomenkielinen DVD-julkaisu elokuvasta ilmestyi 1. syyskuuta 2010. [4]

Elokuva oli ehdolla vuoden 2010 Saturn-palkintojen voittajaksi kategorioissa paras miespääosa, paras maskeeraus ja paras tieteiselokuva. [5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva sijoittuu kolmenkymmenen vuoden päähän tulevaisuuteen ydinsodan päätyttyä. Maanpäällinen elo on muuttunut jatkuvaksi selviytymiskamppailuksi, ja maa puolestaan on taistelutanner. Mies nimeltä Eli matkaa yksinään, ja kohtaa joukon varkaita, jotka hän yksitellen tappaa. Elin selviytymistaidot johdattavat tämän pieneen kaupunkiin, jonka johdossa on pahansuopa mies nimeltä Carnegie. Tämä saa Eliltä pyytämättä demonstraation tämän taistelutaidoista, ja haluaa miehen tämän riveihin. Eli kieltäytyy, vaikka saa täyden hoidon hotellissa; ruokaa, juomaa sekä naisen. Eli kieltäytyy naisen, nuoren Solaran palveluksista ja päättää lähteä jatkamaan matkaansa. Käy ilmi, että Carnegie haluaa käsiinsä Raamatun, joka kykenee johdattamaan kaupungin voittoisaan tulevaisuuteen. Hän saa kuulla Solaralta, että Eli omistaa yhden painoksen, vaikka kaikki painokset yritettiin polttaa ydinsodan jälkeen. Carnegie lähettää miehensä eliminoimaan Elin, mutta tämä saa tapettua lähes jokaisen heistä, poistuen kaupungista.

Eli saa seurakseen Solaran, vaikka haluaa matkata yksin. Solara oppii enemmän Elistä sekä Raamatusta. Pahasti haavoittunut Carnegie lähettää kaikki miehensä Elin perään. Eli ja Solara piiloutuvat kannibaalipariskunnan taloon, jonne myös Carnegie miehineen löytää. Molemmat osapuolet kokevat mittavia tappioita luotisateessa, mutta Carnegie saa kirjansa, ja tämän oikea käsi Redridge Solaran. Lopuksi Carnegie ampuu Eliä vatsaan ja poistuu miehineen paikalta. Solaran kehittyneet taistelutaidot pelastavat tämän Redridgen ja muiden miesten kynsistä, jonka jälkeen hän lähtee etsimään Eliä.

Carnegie palaa kyläänsä lähes kuoleman partaalla, ja avaa kirjan. Samaan aikaan Eli ja Solara löytävät pienen kylän, jossa sivistystä pidetään yllä kirjojen ja muiden aikansa nähneiden esineiden avulla. Raamatusta heillä ei ole kopioita, jota he myös kuumeisesti etsivät. Selviää, että Carnegien hallussa oleva kirja on tehty pistekirjoituksella; Eli sokeutui sodan syttyessä. Carnegien sokea vaimo Claudia ei suostu kääntämään kirjaa hänelle. Carnegie huomaa kaupunkinsa menettäneen täyden kontrollin miesvajeen tähden. Claudia myös kysyy, oliko kaikki vaiva kirjan takia sen arvoista. Lopussa Eli lukee ulkomuistista Raamatun tiedemiehelle, joka kirjoittaa sen muistiin. Raamattu saadaan lopulta painettua, ja Eli kuolee ampumahaavaansa. Solara jättää kylän taakseen ja jatkaa matkaansa Elin macheten ja selkärepun kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Denzel Washington  … Eli  
 Gary Oldman  … Carnegie  
 Mila Kunis  … Solara  
 Jennifer Beals  … Claudia  
 Ray Stevenson  … Redridge  
 Evan Jones  … Martz  
 Joe Pingue  … Hoyt  
 Frances de la Tour  … Martha  
 Michael Gambon  … George  
 Tom Waits  … insinööri  

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Internet Movie Database - The Book of Eli
  2. The Book of Eli Filmtrailer.com. 2010. Viitattu 9. heinäkuuta 2010.
  3. Movie projector: 'Book of Eli' first major challenger to 'Avatar' 14. tammikuuta 2010. Tribune Company. Viitattu 9. heinäkuuta 2010. (englanniksi)
  4. Suomessa ilmestyvät julkaisut DVDPlaza. Viitattu 9. heinäkuuta 2010.
  5. Awards for The Book of Eli The Internet Movie Database. Viitattu 9. heinäkuuta 2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]