The Book of Eli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Book of Eli
The Book of Eli 2010 poster.jpg
Ohjaaja Albert Hughes
Allen Hughes
Käsikirjoittaja Gary Whitta
Tuottaja
 • Susan Downey
 • Erik Olsen
 • Steve Richards
 • Richard D. Zanuck
 • Joel Silver [1]
Säveltäjä
 • Atticus Ross
 • Leopold Ross
 • Claudia Sarne [1]
Kuvaaja Don Burgess
Leikkaaja Cindy Mollo
Lavastaja Gae S. Buckley
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
 • Alcon Entertainment
 • Silver Pictures
Ensi-ilta Flag of the United States.svg 15. tammikuuta 2010
Kesto 118 min[2]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 miljoonaa dollaria[3]
Tuotto US$ 157 091 718
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

The Book of Eli on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuva toimintaelokuva. Elokuvan pääosissa näyttelevät Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Jennifer Beals ja Ray Stevenson. Elokuvan on käsikirjoittanut Gary Whitta ja sen ovat ohjanneet Hughesin veljekset, Albert ja Allen Hughes. Veljekset ovat ohjanneet aiemmin muun muassa elokuvat Väkivallan kierre (1993) ja From Hell (2001).

Yhdysvalloissa elokuva pääsi teatterilevitykseen 15. tammikuuta 2010. Suomenkielinen DVD-julkaisu elokuvasta julkaistiin 1. syyskuuta 2010.[4]

Elokuva oli ehdolla vuoden 2010 Saturn-palkintojen voittajaksi kategorioissa paras miespääosa, paras maskeeraus ja paras tieteiselokuva.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On kulunut kolmenkymmentä vuotta tuhoisasta ydinsodasta. Vakuuttavat taistelutaidot omaava mies Eli matkaa yksinään, ja saapuu pieneen kaupunkiin. Kaupungin johdossa on pahansuopa mies nimeltä Carnegie, joka etsii kuumeisesti Raamattua. Tämä haluaa Elin sotilaakseen nähtyään miehen taistelutaidot. Eli kieltäytyy tarjouksesta, sekä nuoren naisen Solaran palveluksista ja päättää lähteä jatkamaan matkaansa. Käy ilmi, että Carnegie haluaa käsiinsä Raamatun sillä tämä kykenee johdattamaan kaupungin voittoisaan tulevaisuuteen sen sanoman avulla. Hän saa kuulla Solaralta että Eli omistaa yhden painoksen, vaikka kaikki pyrittiin polttamaan ydinsodan päätyttyä. Eli ei suostu luovuttamaan Raamattua, ja Carnegie määrää miehensä eliminoimaan Elin. Raamattu kuitenkin suojaa tätä luodeilta ja Eli tappaa lähes jokaisen sotilaista, samalla haavoittaen Carnegieta. Pian Eli poistuu kaupungista.

Solara lähtee seuraamaan Eliä, ja oppii enemmän Elistä sekä Raamatusta. Vakavasti haavoittunut Carnegie lähettää kaikki miehensä Elin perään. Eli ja Solara piiloutuvat kannibaalipariskunnan Georgen ja Marthan taloon, jonne myös Carnegie miehineen löytää. George, Martha sekä suuri osa Carnegien sotilaista saavat surmansa luotisateessa, ja Carnegie saa Raamatun käsiinsä. Myös tämän oikea käsi Redridge saa haluamansa Solaran. Lopuksi Carnegie ampuu Eliä vatsaan ja poistuu paikalta. Solaran kehittyneet taistelutaidot pelastavat tämän Redridgen ja muiden miesten kynsistä, jonka jälkeen hän lähtee etsimään Eliä.

Carnegie palaa kyläänsä ainoan elävän sotilaansa Hoytin kanssa lähes kuoleman partaalla ja avaa kirjan. Samaan aikaan Eli ja Solara löytävät pienen kylän, jossa sivistystä pidetään yllä kirjojen ja muiden aikansa nähneiden esineiden avulla. Vain Raamatusta heillä ei ole kopiota. Selviää, että Carnegien hallussa oleva kirja on kirjoitettu pistekirjoituksella; Eli sokeutui sodan syttyessä. Carnegien sokea vaimo Claudia ei suostu kääntämään kirjaa hänelle, ja Carnegie huomaa saaneensa kuumeen ja kaupunkinsa menettäneen kontrollin miesvajeen tähden. Lopussa Eli lukee ulkomuistista Raamatun Lombardille, kylän johtajalle joka kirjoittaa sen ylös. Raamattu saadaan lopulta painettua, ja Eli kuolee. Solara jatkaa matkaansa Elin muistoa kunnioittaen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Denzel Washington  … Eli  
 Gary Oldman  … Carnegie  
 Mila Kunis  … Solara  
 Jennifer Beals  … Claudia  
 Ray Stevenson  … Redridge  
 Evan Jones  … Martz  
 Joe Pingue  … Hoyt  
 Frances de la Tour  … Martha  
 Michael Gambon  … George  
 Tom Waits  … insinööri  

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c The Book of Eli (2010) – Full Cast & Crew The Internet Movie Database – IMDb. Viitattu 13.5.2021. (englanniksi)
 2. The Book of Eli Allmoviessa (englanniksi) Viitattu 13.5.2021.
 3. Movie projector: 'Book of Eli' first major challenger to 'Avatar' Los Angeles Times. 14.1.2010. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 4. Suomessa ilmestyvät julkaisut. DVDPlaza. Arkistoitu 13.5.2010. Viitattu 9.7.2010.
 5. Awards for The Book of Eli The Internet Movie Database – IMDb. Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]