Texasin vuoden 2018 pommi-iskut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Texasin Austinin vuoden 2018 pommi-iskut olivat 2.–20. maaliskuuta tehty räjäytysten sarja. Iskuissa kuoli kaksi ja haavoittui kuusi. Kolme pommeista oli paketteja uhrien kotiovilla, yksi laukesi ansalangalla. Lisäksi yksi räjähti postinjakelukeskuksessa. Poliisi pääsi miehen jäljille tutkimalla turvakameran kuvaa ja kauppojen ostotietoja. Tekijä oli 23-vuotias Mark Anthony Conditt. Hän räjäytti 21. maaliskuuta itsensä, ennen kuin poliisi sai hänet kiinni. Iskujen syynä olivat tekijän ongelmat yksityiselämässä.

Alussa räjähti pommi aamulla 2. maaliskuuta 2018 Anthony Stephan Housen avattua saapuneen paketin. Pommin asettaja oli kantanut paketin postilaatikkoon. Räjähdys surmasi yhden ihmisen. Poliisi piti alussa tätä räjäytystä yksittäisenä ja epäili paketin ehkä tulleen väärään osoitteeseen ja olleen tarkoitettu lähellä asuvalle huumekauppiaalle. Eräs teoria oli, että House olisi itse rakentanut pommin joka olisi vahingossa räjähtänyt teko- tai siirtovaiheessa. Niinpä poliisi alkoi tutkia Anthony Housen raha-asioita. Seuraava tappava isku tuli 12. maaliskuuta. Samana päivänä toinen pommi haavoitti yhtä. Kaikissa pommeissa oli nauloja sirpaleina. Nyt oli selvää, että sarjapommittaja oli liikkeellä. Uhrit olivat alussa mustia ja kuuluivat samaan kirkkoon. Niinpä poliisi epäili alussa etnistä vihaa motiiviksi. Mutta myöhemmin kävi ilmi, että pommittaja valikoi uhrinsa sattumalta[1].

Pommit herättivät Austinin asukkaissa suurta pelkoa. Suuret palkkiot luvattiin miehen kiinnisaamiseen vievistä vihjeistä. Poliisi piti pommimiestä 4. iskun jälkeen taitavampana kuin mitä oli ennemmin ajatellut. Neljäs pommi laukesi 18. maaliskuuta ansalangalla, ja haavoitti kahta nuorta miestä.

Vielä yksi pommi räjähti postin jakelukeskuksessa.[2] Yksi jakelukeskuksen pommi tehtiin vaarattomaksi.

Tunnistaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yli 500 FBI:n ja ATB:n agenttia tutki poliisin lisäksi tapausta. Kun poliisi tutki kaupoista tehdyistä ostoksista pommien tekemiseen kelpaavien materiaalien ostoksia, nousi Mark Anthony Condittin nimi kiinnostavaksi. Hän oli 23-vuotias valkoihoinen mies. Niinpä poliisi saattoi analysoida Condittin internet-hakuja. Conditt näkyi varhain 21. maaliskuuta valvontakamerassa jättävän paketteja paketteja FedExin toimistoon.[3] Selvisi että Conditt asui Round Rockissa, Texasissa. Hänellä oli kaksi asuintoveria. Conditt oli työtön, ja keskeyttänyt taloushallinnon opinnot collegessa. Hän oli saanut hyviä arvosanoja ja ollut töissä eräässä puolijohtimia valmistaneessa tehtaassa. Erään Condittin sukulaisen mielestä hän etsi paikkaansa elämässä. Conditt oli väkivallaton, mutta hermostui herkästi erimielisyyksistä. Nauhalle jättämässän tunnustuksessa Conditt ei kertonut pommi-iskujen syitä, mutta puhui yksityiselämänsä haasteita[4].

Condittin kuolema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisi tunnisti Condittin auton yleisön antamista tiedoista. Conditt melko varmasti aavisti poliisin olevan tulossa, koska jätti videoviestin. Condittin kotoa löytyi pommeja. Conditt itse oli hotellissa. Poliisi saarsi miehen Round Rockissa, ja odotti vahvistuksia.[5] Conditt lähti ajamaan pakoon. Poliisit seurasivat perässä. Poliisi onnistui pysäyttämään Condittin. Pakenijan auto suistui ojaan. SWAT:in erikoispoliisit lähestyivät autoa. Yksi poliiseista ampui Condittin autoa kello 2.00 paikallista aikaa. Ilmeisesti Conditt räjäytti itsensä. Mies kuoli, ja lähellä ollut poliisi haavoittui.[6]

Jälkiseurauksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisi epäili pommeja vielä jääneen jäljelle. Huhuttiin, että Austinissa liikkuisi vielä toinen pommimies.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Austin_package_explosions