Tessen
Tessen (鉄扇) on japanilainen rautaviuhka, jota käytettiin itsepuolustusvälineenä muinaisessa Japanissa. Ulkoisesti tessen muistuttaa tavallista japanilaisessa kulttuurissa suosittua viuhkaa, mutta on yleensä valmistettu ainakin osittain metallista kestävyyden ja tehokkuuden parantamiseksi.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tessen kehittyi alun perin tavanomaisesta viuhkasta, joka oli suosittu esine sekä Kiinassa että Japanissa. Aseeksi tessen kehittyi Japanissa Sengoku-kaudelta (1467-1568), mutta niiden suosio itsepuolustusvälineinä pääsi huippuunsa Edo-kaudella. Koska viuhka oli yleinen esine jota käyttivät sekä naiset että miehet, pystyi tesseniä kantamaan mukanaan myös silloin kun muuten olisi aseeton. Tällaisia tilanteita tuli vastaan toisen talossa tai korkea-arvoisemman henkilön luona vieraillessaan jolloin aseet odotettiin jätettäväksi palvelijalle.
Käyttö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tessenin käyttötavat olivat monipuoliset. Armeijan komentaja saattoi sen avulla annettaville merkeillä välittää käskyjä ja ohjeita alaisilleen. Helteisellä ilmalla tessen auttoi viilentämään oloa ja tarpeen tullen sillä kyettiin myös torjumaan vihollisen iskuja, mikäli joutui yllätetyksi ilman muita aseita.
Kertomuksen mukaan Takeda Shingen käytti tesseniä torjumaan ratsailla olevan hyökkääjänsä iskut vuonna 1561 Kawanakajiman neljännessä taistelussa. Ratsailla olleen soturin uskotaan olleen Uesugi Kenshin, vaikkakin toisen tarinan mukaan hän oli samurai nimeltään Arakawa.
Tesseniä kannettiin tavallisesti vyössä, obi, viuhkaosa näkyvissä. Rauhan aikana tessenistä kehittyi myös arvon merkki ja se koristeltiin symboleille ja piirustuksilla. Erityisesti aurinko, kuu ja tähdet olivat suosittuja.
Tessenin rakenne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tessen voi olla joko kokoontaitettava, menbarigata tessen, tai kiinteä, ei avattava tenarashi.
Menbarigata tessen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kokoontaitettavat viuhkat valmistettu tyypillisesti puusta ja japanilaisesta washi-paperista, mutta aseeksi tarkoitettujen tessenien ranka tehtiin metallista. Tessenin ruotojen lukumäärä vaihteli henkilökohtaisista mieltymyksistä tai uskomuksista johtuen eikä niiden määrälle ole sääntöä. Tavallisesti niitä oli kuitenkin kahdeksasta kymmeneen. Pienimmät tessenit ovat kooltaan n. 21 cm ja suurimmat hieman yli 51 cm.
- Avattavat viuhkat luokiteltiin ulkoreunojen muodon mukaan kolmeen ryhmään:
Tenarashi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tenarashi on kiinteä, ei avattava tessen ja siitä käytetäänkin myös nimitystä tenarashigata tessen, ”tenarashimallinen tessen”. Se valmistetaan yleensä kokonaan metallista, useimmiten raudasta, mutta myös kuparia ja messinkiä käytettiin. Valmistustapa vaihteli takomisesta valamiseen, mutta tenarashi saattoi olla myös yksinkertainen metallitangosta leikattu pala. Tenarashi muistuttaa ulkonäöltään suljettua kokoontaitettavaa tesseniä ja sitä voitiin käyttää tessenin tavoin. Metallisen rakenteensa vuoksi painavampi tenarashi on taistelussa näistä kahdesta tehokkaampi.
Myös puuta käytettiin jonkin verran ja se oli varsinkin harjoitusaseissa suosittu aines. Puusta valmistettua tenarashia nimitetään tenarashigata bokuseniksi, ”tenarashimallinen puinen viuhka”, tai vain bokuseniksi.
- Kuten avattava tessen, myös tenarashi jaetaan mallinsa mukaan kolmeen ryhmään.
- Bunsengata tenarashi = Taistelukenttämallinen tenarashi
- Maiõgigata tenarashi = Tanssiviuhkamallinen tenarashi
- Sensugata tenarashi = Kokoontaitettavamallinen tenarashi
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Classical Weaponry of Japan, Serge Mol
- Defensive weapons of the Japanese samurai http://www.e-budokai.com/articles/weapons.htm (Arkistoitu – Internet Archive)