Tervalentäjät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tervalentäjät ry. on oululainen ilmailuyhdistys. Se on perustettu vuonna 1971 ja jäsenmäärä on sadan tuntumassa. Kotikenttänä toimii Oulun lentoasema Oulunsalossa. Tervalentäjät kouluttaa PPL(A) lupakirjoja yhteistyössä Oulun Moottoriliitäjien kanssa. Lentokalustoon kuuluu kaksi Cessna 172 -mallista lentokonetta ja kaksi Piper PA-28 Warrior 3 lentokonetta.

Tervalentäjät on ollut mukana SAR- ja palolentotoiminnassa jo yli 20 vuottamilloin?. SAR-toiminta tarkoittaa ilmasta käsin tapahtuvaa etsintä- ja pelastuslentotoimintaa. Tervalentäjät ylläpitää yhtä lentopelastustukikohtaa. Tukikohta päivystää palolentotehtäviä toukokuun alusta syyskuun loppuun 24 tuntia vuorokaudessa. SAR-tehtävien päivystys on ympäri vuoden. Tervalentäjillä on rivissään koulutettuja SAR-lentäjiä ja tehtävänjohtajia, jotka pystyvät hoitamaan esimerkiksi kadonneen henkilön, ajoneuvon tai veneen etsintöjä. Etsintälennot suoritetaan poliisin aloitteesta. Poliisi esittää virka-apupyynnön lentopelastuskeskukselle. Lentopelastuskeskus hälyttää lentopelastusseuran kautta lähimmän päivystävän tukikohdan lentokoneen ilmaan.

Tervalentäjät lentää myös metsäpalovalvontareittiä numero 21. Metsäpalojen todennäköisyyden kasvaessa lennetään valvontalento yhdesti tai kaksi kertaa päivässä, jolloin alkavat metsäpalot saadaan havaituksi ajoissa. Hyvän lentotähystystoiminnan ansiosta pystytään metsäpalopinta-alat pitämään pieninä jonka johdosta valtion, kuntien ja yksityisten metsät säästyvät laajoilta tuhoilta. Hälytyskeskus voi myös hälyttää tarvittaessa lentokoneen esimerkiksi savuntarkastuslennolle.

Vuonna 2001 Tervalentäjille myönnettiin Kar-Airin kiertopalkinto tuloksellisesta moottorilentotoiminnasta.[1]

  1. KAR-AIRin kiertopalkinto, Suomen Ilmailuliitto. Viitattu 14.1.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]