Telliskiven luova keskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Telliskiven luova keskus (Telliskivi Loomelinnak).

Telliskiven luova keskus (viroksi Telliskivi Loomelinnak, englanniksi Telliskivi Creative City) eli yleiskielessä Telliskivi (suomeksi "Tiiliskivi") on Pohjois-Tallinnan kaupunginosassa Telliskivikadulla (Telliskivi tänav) sijaitseva luovan talouden ja kulttuurin keskus (alue). Käytännössä se tunnetaan Tallinnan ns. hipsterikeitaana. Keskus sijaitsee entisen Baltian rautatietehtaan alueella.

Alueella on 10 luovan talouden toimintaan liittyvää rakennusta, joiden yhteispinta-ala on 25 000 m²:ä.[1] Telliskivessä sijaitsee yli parisataa luovan talouden yritystä, seitsemän ravintolaa, kaksi teatteria, runsaasti konferenssi- ja seminaaritiloja. Alueella järjestetään yli 500 kulttuuritapahtumaa vuodessa. Telliskiven luova keskuksen itsensä puolelta järjestetään tanssi- ja musiikkijuhlia, katuruoka- ja kirpputorifestivaaleja sekä kausittaisia näyttelyitä. Esimerkiksi vuonna 2019 järjestetään Baltian ketju 30 vuotta-näyttely. Vuodesta 2013 lähtien alueella on toiminut teatterikeskus Vaba Lavan teatterirakennus, jossa toimii myös Itsenäisen tanssin lava (Sõltumatu Tantsu Lava).

Luomu-, vegaani- ja ympäristöteemoilla on merkittävä osansa alueen toiminnassa. Vuonna 2016 Tallinnan katuruokafestivaali on ensimmäinen kansainvälisesti tunnustettu hiilineutraali tapahtuma.

Telliskivi on esimerkki alueesta, jossa on löydetty uutta nykyaikaan sopivaa käyttöä neuvostoaikaiselle suurteollisuuskompleksille. Eräänlainen liitännäisalue Telliskivelle on Kalamajan kaupunginosa, joka on nykyään luovan ja kultturiväen suosima asuinalue. Alkujaan 1990-luvun alussa hylätty teollisuusalue ja Kalamaja olivat maineeltaan huonoja.[2]

Telliskiven luovan keskuksen perusti vuonna 2007[3] Jaanus Juss, joka on aluetta hallinnoivan yhtiön OÜ Telliskivi Majan toimitusjohtaja.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]