Sormiskeittaus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tech Deck)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sormiskeittauksessa käytetty pienoiskokoinen rullalauta.

Sormiskeittaus (engl. fingerboarding) on harrastus, jossa pienoiskokoisella rullalaudalla suoritetaan temppuja sormin.[1]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aidon rullalaudan näköisiä pienoislautoja myytiin alun perin avaimenperiksi. Rullalautavalmistajat käyttivät niitä uusien mallien markkinointiin. Harrastajat keksivät jäljitellä rullalautailua sormillaan pienoislaudoilla, ja käyttivät niitä temppujen kuvailemiseen. Vähitellen laudat kehittyivät monimutkaisemmiksi, ja niille alettiin myydä myös tarvikkeita, kuten laudan osia, pienoiskokoisia kiristysavaimia, yksittäisiä esteitä ja kokonaisia, pienoiskokoisia skeittipuistoja.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sormiskeittilautoja (dekkejä) on puisia ja muovisia kuten Tech Deckin tekemät sormiskeittilaudat. Berlinwood on yksi tunnetuimmista sormiskeittien valmistajista, jonka työpaja sijaitsee Schwarzenbach An Der Saalessa, Saksassa Blackriver-Ramps yhtiön toimitiloissa. Berlinwoodin sormiskeitit valmistetaan samalla tavalla kuin oikeatkin rullalaudat. Puiset laminaatit liimataan toisiinsa ja niissä on usein myös värjättyjä laminaatteja joukossa, jotta saadaan aikaiseksi ns. oma leima/tunnus alkuperäisyyden tunnistamiseksi. Elias Assmuth työskenteli ja ylläpiti takuuvarman laadun Berlinwoodin dekeissä ja sai myös ansaitusti oman nimikkolautansa. Hän hiljattain siirtyi muihin töihin, mutta on edelleen toiminnassa mukana tavalla taikka toisella. Toiseksi suosituin sormiskeittibrändi lienee Mike Schneiderin perustama Flatface Fingerboards. Mike oli ainoastaan 13-vuotias aloittaessaan toimintansa ja on edelleen myös yksi parhaimmista sormiskeittaajista maailmassa. Paljon on muitakin merkkejä, jotka joko toimivat isomman yhtiön nimen alla kuten Harrier ja Winkler Wheels Blackriverin, tai itsenäisesti toimivia, ei ehkä niin tunnettuja taikka arvostettuja, mutta asiansa osaavia. Näitä ovat esimerkiksi Yellow Wood, Shin, Subtance, Mitt Skateboards ja Aphliksun.

Blackriver on järjestänyt sormiskeittauksen maailmanmestaruuskisoja Schwarzenbachissa (tunnetaan paremmin nimellä Fast Fingers) jo muutaman vuoden ajan virallisesti. Yhtiö on myös tukenut tapahtumien järjestämistä muuallakin Euroopassa, esimerkiksi Prahassa järjestetään joka vuosi European Fingerboard Cup (EFC) eli sormiskeittauksen Euroopan mestaruuskisat. Ilmapiiriä ja ihmisten ystävällisyyttä on näissä tapahtumissa luonnehdittu aivan uskomattomaksi ja osanottajat kokevat, että ystäväperiaatteella on toimintaan ryhdytty ja siinä myös pysytty. Harrastajien mielestä sormiskeittaus on kulttuuria siinä missä taidekin, mutta ilman turhia sääntöjä, ylpeyttä ja menestyksen tarvetta. Tomi Lempinen toi vuosina 2010-2011 palan tuota yhteisöllisyyttä Suomeen ja teki oma-aloitteisesti sormiskeitti DVD:n FB for fun, laittoi yrityksen Doh FB Shopin aluilleen, loi sormiskeittaukseen liittyvän Facebook-ryhmän DFE, aiheesta kertovan blogisivuston fb4fun.blogspot.com ja opetusvideoita sisältävän YouTube-kanavan "toemoe".

Laji kasvaa koko ajan enemmän ja enemmän ja on myös kirjoitettu pelkästään sormiskeittausta käsittelevä kirja nimeltään "Fingerboarding-alles über das Skaten mit der Hand". Winkler Wheels -yrityksen omistaja ja yksi sormiskeittauksen pioneereista eli herra Martin Winkler on kirjoittanut kirjan Blackriverin avustuksella ja Blackriverin omistaja Martin Ehrenberger on ottanut kuvasarjoja erilaisista tempuista / temppukomboista kirjaa varten. Fingerboarder Magazine on ensimmäinen sormiskeittaukseen keskittynyt alan erikoislehti, joka ilmestyy toistaiseksi muutaman numeron vuodessa. Ensimmäinen numero oli ainoastaan saksaksi, mutta lajin harrastajien innostuksesta lehteä kohtaan sitä on alettu painaa myös englanniksi. Tunnetuimpia sormiskeittareita ovat muun muassa Mike Schneider, Elias Assmuth, Taylor Rosenbauer, Gary Chin ja Daniel Linqvist.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Larros, Heini & Sirén, Juhani: Ski-tyylin valtapolut ja offarit City-lehti. 23/2002. Viitattu 9.8.2009.
  2. The Fingerboard Controversy Skateboarding Transworld 2000 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.