Tasolukko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tasolukko on elektroninen kytkentä, joka lukitsee vaihtojännitesignaalin matalimman tai korkeimman jännitteen halutulle tasolle vääristämättä merkittävästi signaalin aaltomuotoa. Tasolukkoa voidaan käyttää esimerkiksi videonauhurissa, kun halutaan säätää kuvasignaalin tummin taso nollaksi eli täysin mustaksi. Joskus tasolukko on tarpeen laitteissa, jotka kykenevät toimimaan ainoastaan jonkin tietyn jännitetason ylä- tai alapuolella olevalla signaalilla.

Dioditasolukon piirikaavio

Dioditasolukko, joka lukitsee tulojännitteen positiivisen huipun jännitteeseen -Uref. Lähdön jännite ei siis voi koskaan olla jännitettä -Uref positiivisempi. Vastus on tarpeen, jotta kytkentä voi sopeutua tulosignaalin muutoksiin. Vastuksen tulee olla riittävän suuri, jotta RC-aikavakio ei vaimenna signaalin matalimpia taajuuksia eikä jännitelähteen Uref virta kasva niin suureksi, että se vaurioittaisi diodia tai vastusta.

Tarkan tasolukon piirikaavio

Superdiodilla (diodi+operaatiovahvistin) toteutettu tasolukko, joka lukitsee tulojännitteen negatiivisimman huipun jännitteeseen Uref. Lähdön jännite ei voi siis koskaan olla negatiivisempi kuin Uref. R1 on tarpeen, jotta operaatiovahvistimien biasvirrat pääsevät kulkemaan. Se myös mahdollistaa tasolukon sopeutumisen tulon amplitudimuutoksiin. Oikeanpuoleinen operaatiovahvistin toimii puskurivahvistimena, jolloin muu kytkentä ei kuormitu liikaa ja signaali säilyy vääristymättömänä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sedra, Adel S.; Smith, Kenneth C.: Microelectronic circuits. New York: Oxford University Press, 1998. ISBN 0-19-511690-9.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.