Tasa-arvo ja hyvinvointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Spirit Level, book cover (cropped).jpg
Mitä epätasa-arvoisempi yhteiskunta, sitä enemmän terveysongelmia ja sosiaalisia ongelmia

Tasa-arvo ja hyvinvointi ("The Spirit Level") on tutkijoiden Richard Wilkinson ja Kate Pickett kirja tuloeroista. Kirja julkaistiin joulukuussa 2009 ja HS-kirjat julkaisi sen suomeksi keväällä 2011.[1]

Teos tarkastelee vaurauden, tulonjaon ja hyvinvoinnin suhteita länsimaissa ja Yhdysvaltojen osavaltioissa. Tutkijoiden pääväittämä on, että yhteiskunnan ongelmat kytkeytyvät yhteiskunnan epätasa-arvoisuuteen, eivät niinkään sen vaurauteen.[2]

Tasa-arvo ja hyvinvointi -teoksessa esitetään kuvio toisensa jälkeen karkeita yhteyksiä tuloeroja kuvaavan suhdeluvun ja erilaisten terveys- ja hyvinvointi-indikaattoreiden välillä. Lopputulos on aina sama: mitä pienemmät tuloerot, sitä vähemmän pahoinvointia tai enemmän hyvinvointia.[3]

Syyskuuhun 2012 mennessä kirjan alkukielistä painosta on myyty 150 000 kappaletta ja se on käännetty 23 kielelle.[4]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos sai heti ilmestyttyään sekä populaaria että tieteellistä kritiikkiä. Kritiikki kohdistui lähinnä Wilkinsonin ja Pickettin valitsemiin maihin, mittareihin ja tilastollisiin menetelmiin.[3] Wilkinson ja Pickett vastasivat kritiikkiin lehdistössä ja verkkosivuilla, ja teoksen uusintapanoksiin lisättiin ylimääräinen luku, jossa kritiikkiä käsitellään.

Vaikutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2010 parlamenttivaaleja ennen 430 kansanedustajaehdokasta allekirjoitti Wilkinsonin ja Pickettin perustaman Equality Trustin tasa-arvovakuutuksen.[5] Allekirjoittajat lupasivat edistää aktiivisesti politiikkaa, jolla rikkaiden ja köyhien välistä kuilua kavennetaan. 75 allekirjoittajaa valittiin Britannian parlamenttiin, joukossa kolmen suurimman puolueen edustajia ja kaksi ministeriä.

Christopher Hird ja Katherine Round tekevät parhaillaan dokumenttielokuvaa Tasa-arvo ja hyvinvointi -teoksesta[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilkinson, Richard & Pickett, Kate: Tasa-arvo ja hyvinvointi: Miksi pienet tuloerot koituvat kaikkien hyväksi. (The spirit levell: Why more equal societies almost always do better, 2009.) Suomennos: Markus Myllyoja. Helsinki: HS kirjat, 2011. ISBN 978-952-5557-39-8. (kirjan tilastolliset kuvaajat).
  2. http://www.eshop.fi/hskauppa/shop/tuoteryhmat/hs_kirjat/prod__5695_Tasa-arvo%20ja%20hyvinvointi
  3. a b Hiilamo, Heikki: Taistelu tuloeroista – Onko tuloerojen kaventaminen eettinen valinta vai lääketieteellinen välttämättömyys?. Voima, 2011, nro 7, s. 33-34. Artikkelin verkkoversio.
  4. BHA: Holyoake Lecture – Inequality: the enemy between us
  5. equalitytrust.org.uk
  6. The Spirit Level Documentary

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tasa-arvo ja hyvinvointi.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.