Tarkoitettu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tarkoitettu
Matched
Alkuperäisteos
Kirjailija Ally Condie
Kieli englanti
Genre fantasia, sci-fi
Kustantaja Dutton Juvenile
Julkaistu 2010
Suomennos
Suomentaja Kaisa Kattelus
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2011
Sivumäärä 324
ISBN 978-951-31-5810-1
Sarja: Tarkoitettu-trilogia
Seuraava Crossed
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Tarkoitettu on nuorille aikuisille suunnattu Ally Condien romaani vuodelta 2010. Tarkoitettu on myös trilogian ensimmäinen osa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarkoitettu sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, uuteen uljaaseen Yhteiskuntaan. Päähenkilö on 17-vuotias Cassia-tyttö. Maailma, jossa hän elää, on täydellisen säännelty ja elämä ennalta suunniteltu. Kaikki pukeutuvat samalla tavalla ja syövät samaa ruokaa, jonka Yhteiskunta lähettää heille valmiina. Kansalaiset tekevät mitä käsketään ja menevät minne määrätään. Jopa vapaa-aika on tarkasti ohjattua. Lisäksi heillä on aina mukanaan kolme pilleriä, vihreä, punainen ja sininen. Pillerit pitävät huolta siitä, etteivät kansalaiset esimerkiksi toimi yhteiskuntaa vastaan.

Kun Cassia täyttää 17, hänelle esitellään hänen tuleva kumppaninsa. Parit ovat yleensä toisilleen ennalta tuntemattomia, Yhteiskunnan valitsemia optimaalisesti yhteen sopivia henkilöitä. Cassialle valittu kumppani on kuitenkin yllättäen hänen paras ystävänsä Xander. Mutta kun Cassia myöhemmin tutkii tarkemmin Xanderin tietoja saamaltaan levykkeeltä, ruudulle ilmestyvät toisen pojan kasvot. Poika on Ky, ”poikkeava”, yksilö joka saa elää Yhteiskunnassa, mutta ei koskaan mennä naimisiin tai saada lapsia. Kyn kasvot nähtyään Cassian mieli täyttyy kysymyksillä ja entisen mallikansalaisen sokea usko Yhteiskuntaan alkaa murtua.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ally Condie: Tarkoitettu. (Matched, 2010). Tammi, 2011. ISBN 978-951-31-5810-1.