Tansanianmutobo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tansanianmutobo
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Alaheimo: Caesalpinioideae
Suku: Mutobot Isoberlinia
Laji: scheffleri
Kaksiosainen nimi

Isoberlinia scheffleri
(Harms) Greenway

Tansanianmutobo (Isoberlinia scheffleri) on hernekasvien (Fabaceae) heimoon, mutobojen (Isoberlinia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puu, joka voi kasvaa 30–46 metriä korkeaksi. Puun runko on suora sekä lieriömäinen ja se voi olla oksaton 18 metrin korkeuteen saakka. Rungon halkaisija voi olla 1,2–1,5 metriä. Puun rungossa on usein Prosopocera-suvun sarvijäärien toukkien käytäviä.

Tansanianmutobo kasvaa sademetsissä, joissa se voi olla paikallisesti valtalajina. Laji kasvaa 460–1680 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajin levinneisyysaluetta on itäinen trooppinen Afrikka, lähinnä Tansanian koillisosa.

Tansanianmutoboa hakataan luonnosta puutavaraksi, jota käytetään paikallisesti sekä myydään. Pienen luontaisen levinneisyysalueensa sekä hakkuiden myötä laji on luokiteltu vaarantuneeksi (VU) lajiksi. Tansanianmutobon sydänpuu on punertavanruskeaa ja siinä on tummempia sekä vaaleampia raitoja. Sydänpuun ympärillä on selkeästi erottuva, 7–10 cm paksu kerros vaaleaa pintapuuta. Puuaines on kovaa ja sitä käytetään muun muassa rakentamiseen sekä parketteihin. Lisäksi puuta käytetään polttopuuna sekä puuhiilen valmistukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isoberlinia scheffleri IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]