Tanezrouft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoituskyltti Tanezrouftissa

Tanezrouft hyvin kuiva aavikkoalue Saharassa Etelä-Algerian, Nigerin ja Pohjois-Malin alueella Ahaggar-vuorista länteen. Tanezrouftin pinta-ala on noin 320 000 neliökilometriä.

Tämä aavikkoalue tunnetaan "Janon maana". Se on reg, sorainen aavikko jollaiset ovat elämälle hyvin vihamielisiä paikkoja[1]. Tällä hyvin kuolleella, luoksepääsemättömällä, soraisella alueella ei ole vettä eikä laajalla alueella selviä maamerkkejä[2]. Alueen muutamat asukkaat ovat tuaregeja. Alueella on muun muassa matalia vuoria, kuivuneen joen kanjoniseinämiä ja hiekkadyynejä. Tanezrouft nousee kohti itäisiä Ahaggarvuoria. Tanezrouftin sisällä on kaksi pientä hiekka-aavikkoa, Erg Mehedjibat ja Erg Tassegefit[3]. Alueella on erittäin voimakas tuulieroosio kun siellä on vähän kasveja. Vettä on yli 100 m:n syvyydessä pinnan alla. Tanezrouftin halki kulkee moottoritie Gaosta Béchariin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos: Sahara; Tekijä: Swift, Jeremy ja Time-Life-kirjojen toimittajat; Sarja: Maailman villi luonto/Time-Life-kirjat;Kustantaja:WSOY Porvoo Helsinki Juva;Painovuosi:1982;Tunnus:ISBN 951-0-10936-3;Suomentanut Ilona Selevius

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]