Tanezrouft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoituskyltti Tanezrouftissa

Tanezrouft hyvin kuiva aavikkoalue Saharassa Etelä-Algerian, Nigerin ja Pohjois-Malin alueella Ahaggarvuorista länteen. Tanezrouftin pinta-ala on noin 320 000 neliökilometriä.

Tämä aavikkoalue tunnetaan "Janon maana". Se on reg, sorainen aavikko jollaiset ovat elämälle hyvin vihamielisiä paikkoja.[1] Tällä hyvin kuolleella, luoksepääsemättömällä, soraisella alueella ei ole vettä eikä laajalla alueella selviä maamerkkejä.[2] Alueen muutamat asukkaat ovat tuaregeja.lähde? Alueella on muun muassa matalia vuoria, kuivuneen joen kanjoniseinämiä ja hiekkadyynejä. Tanezrouft nousee kohti itäisiä Ahaggarvuoria. Tanezrouftin sisällä on kaksi pientä hiekka-aavikkoa, Erg Mehedjibat ja Erg Tassegefit.[3] Alueella on erittäin voimakas tuulieroosio, sillä siellä on vähän kasveja. Vettä on yli 100 metrin syvyydessä pinnan alla.lähde? Tanezrouftin halki kulkee moottoritie Gaosta Béchariin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos: Sahara; Tekijä: Swift, Jeremy ja Time-Life-kirjojen toimittajat; Sarja: Maailman villi luonto/Time-Life-kirjat;Kustantaja:WSOY Porvoo Helsinki Juva;Painovuosi:1982;Tunnus:ISBN 951-0-10936-3;Suomentanut Ilona Selevius

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]