Tamarama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tamarama
Tamarama Beach
Tamarama Beach

Koordinaatit: 33°53′53″S, 151°16′05″E

Sijainti Sydney, Uusi Etelä-Wales, Australia
Väkiluku (2006) 1,512
Postinumero 2026
Lempinimi: Glamarama












Tamarama on uimaranta Sydneyn eteläisessä lähiössä Australiassa. Se sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Sydneyn keskustasta Waverleyn piirikunnassa, noin kilometrin päässä Bondi Beachista ja parinsadan metrin päässä Bronte Beachista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamarama tunnettiin alun perin nimellä Dixon Bay, mutta nimi muutettiin Tamaramaksi 1800-luvulla. Nimi Tamarama saattaa tulla aboriginaalien sanasta Gamma Gamma, jota käytettiin rannikon kartoissa 1860-luvulla.[1]

Vuonna 1887 Sydneyn ensimmäinen rannikolla sijaitseva huvipuisto avattiin Tamaramaan. The Bondi Aquariumin suurin viehätys oli sen vuoristorata, joka kiemurteli rannan yllä. Tulipalo tuhosi huvipuiston akvaarion ja paviljongin 11. heinäkuuta 1891, mutta saman vuoden syyskuussa puisto rakennettiin uudelleen ja se jatkoi sydneyläisten viihdekeitaana. Viimeinen tunnettu tapahtuma akvaariossa oli Waverley Benevolent Societyn varainkeräysjuhla heinäkuussa 1906.

Puiston omistajuus vaihtui useita kertoja, kunnes Margaret J. Lachaume myi alueen lopulta William Andersonille vuonna 1906. Anderson kunnosti huvipuiston ja antoi sille uudeksi nimeksi Wonderland City. Vähäisen kävijämäärän ja huonon menestyksen vuoksi Wonderland City suljettiin vuonna 1911. Vuonna 1920 NSW Government osti alueen ja nimesi sen Tamarama Parkiksi, mutta jätti alueelle kuitenkin aukion nimeltä Wonderland Avenue.[2]

Tamarama Beach[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamarama Beach on pieni uimaranta kahden nimekkään niemekkeen välissä. Tamarama on erittäin kapea ranta ja harhaanjohtava kokonsa puolesta. Tamarama Beachia kutsutaan usein nimellä Glamarama, koska rannalla ottavat aurinkoa tyylitietoisina pidetyt, "glamoröösit", ihmiset (usein yläosattomissa).[3] Tamarama Surf Club sijaitsee rannan pohjoispuolella, josta on näköala rannalle.

Syvän vetensä, pienen kokonsa ja itätuulen vuoksi Tamarama on vaarallinen suurimmalle osalle uimareista. Tamaraman uskotaan olevan vaarallisin valvottu uimaranta koko New South Walesin alueella.[1] (Arkistoitu – Internet Archive) Pienestä virtauksesta saattaa muodostua suuri virtausverkosto, joka vetää uimareita avomerelle kahden metrin sekuntivauhdilla. Rannalla on aina yhdestä kahteen virtausta ja aaltojen ollessa voimakkaimmillaan ne saattavat yltää jopa 3,5-4,5 metriin.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamarama on Bondi to Bronte Ocean Walk -kävelytien välissä, joka on Australian suosituin rannikolla sijaitseva kävelytie. Ranta ja puisto muodostavat osan "Sculpture By The Sean" näyttelytilasta.

Surf Lifesaving Club[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tamarama Beach on erään maailman ensimmäisen surf-hengenpelastusklubin kotipaikka: Tamarama Surf Life Saving Club perustettiin vuonna 1906. Klubi on onnistunut pelastamaan kaikki apua tarvitsevat uimarit, eikä kuolemantapauksia ole sattunut rannalla yli sataan vuoteen.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geographical Names Board gnb.nsw.gov.au. Arkistoitu 25.5.2011. Viitattu 5.4.2010.
  2. The Book of Sydney Suburbs, Compiled by Frances Pollen, Angus & Robertson Publishers, 1990, Published in Australia ISBN 0-207-14495-8, page 33
  3. http://www.villagevoice.com.au/article/99999999/LOCAL01/61130007/Tamarama (Arkistoitu – Internet Archive) http://www.villagevoice.com.au/article/99999999/LOCAL01/61130007/Tamarama (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. http://www.tamaramaslsc.com/ (Arkistoitu – Internet Archive) Tamarama SLSC


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tamarama.