Talonpoikaistanssit Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talonpoikaistanssit Suomessa
Nimi Talonpoikaistanssit Suomessa
Tekijä Aleksander Lauréus
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 52,00 cm
Leveys 67,50 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Talonpoikaistanssit Suomessa on yksi Alexander Lauréuksen (1783-1823) tanssiaisia kuvaavista teoksista. Lauréus maalasi aiheesta useita teoksia, joista tämä öljytyö (52 × 67,5cm) on yksi, vuodelta 1816. Ateneumin kokoelmiin se lahjoitettiin vuonna 1950.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalauksessa kuvataan tanssia tuvassa viulunsoiton säestyksellä. Harmonia, talonpoikaisväestön arvokkuus ja hyvinvointi korostuvat toteutuksessa. Lauréus loi aiheen ylle pehmentävää ja arjen häivyttävää hohdetta. Muutoin Lauréus saattoi maalata myös humoristisia ja riehakkaita tanssimaalauksia.

Romantiikan ajan taiteilijana häntä kiinnostivat valon avulla aikaansaadut tunnelmavaikutukset, ja hänet tunnetaan etenkin tulen valon kuvaajana. Hahmojen puhtaus ja luonnollisuus liittyivät romantiikan ajan ihanteellisiin käsityksiin. Laureuksen tiedetään tutustuneen muun muassa valistusfilosofi Jean-Jacques Rousseaun aatteisiin, jonka ajatuksiin nämä piirteet kuuluvat.

Lauréus sai Ruotsin kuninkaallisessa taideakatemiassa opiskeltuaan kuuden vuoden matkastipendin ja teki opintomatkat ensin Pariisiin ja myöhemmin Roomaan. Lauréus keskittyi matkoillaan etenkin kansan elämän kuvaamiseen. Taiteilijana hän oli kehittymässä realistisempaan suuntaan, mutta uran katkaisi äkillinen kuumetauti Roomassa kesken aktiivisen luomiskauden.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anja Olavinen:Alexander Lauréus: Talonpoikaistanssit Suomessa. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko. 2007, s.14. Nettiversio: [1][vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivulla: Kokoelmat: Talonpoikaistanssit Suomessa. [2] (Arkistoitu – Internet Archive)