Talo 2000

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talo 2000 on rakennusalalla Suomessa käytettävä nimikkeistö, standardisoitu rakennushankkeen tiedon erittelytapa. Nimikkeistö toimi tiedonvaihdon perustana hankkeen eri osapuolten välillä ja koko hankkeen olemassaolon ajan.

Talo 2000 -toimikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimikkeistön on määritellyt Talo 2000 -toimikunta, jossa on kattava edustus rakennusalan eri osapuolilta. Nykyiseen päätoimikuntaan kuuluu edustus suurimmista rakennusyhtiöistä, alan etujärjestöistä ja muun muassa Suomen arkkitehtiliitosta, Senaatti-kiinteistöistä, Helsingin kaupungin rakennusvirastosta ja VTT:ltä. Koordinaattorina toimii Rakennustietosäätiö RTS. Lisäksi toimikunnassa on asiantuntijajäseniä muun muassa Teknillisestä korkeakoulusta. Kansallisen nimikkeistön laatimisen ohella toimikunnan tehtävänä on osallistua kansainväliseen nimikkeistötyöhön.

Rakennusalan nimikkeistöt Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talo 2000 pohjautuu aikaisempaan nimikkeistöjen kehitystyöhön. Talo-toimikunta on kehittänyt nimikkeistöjä jo 40 vuotta. Työ alkoi 1960-luvun lopullaTalo 70-nimikkeistöllä, joka sisälsi kustannuslaskentaohjeen, pientalonimikkeistön, laskutyö- ja tavoitehintaurakoiden osittelun sekä rakennustapaselostus- ja rakennusselitysohjeen. Talo 80 -nimikkeistö laajeni erityisesti määrälaskennan yksityiskohtaisempaan määrittelyyn. 1990-luvulla laadittu, joissakin projekteissa yhä käytössä oleva Talo 90 laajensi nimikkeistöä ja standardisoi tiedonsiirtoa hankkeen eri vaiheissa.

Samaan aikaan Suomessa laadittiin myös muita rakennusalan nimikkeistöjä. Talo-toimikunnan lisäksi Rauta-, rakennus- ja sisustustarvikekaupan yhdistyksellä Rasi ry:llä oli oma nimikkeistönsä, Rasi-koodipankki, ja myös Haahtela-yhtiöt kehittivät kustannuslaskentaa ja nimikkeistöjä. Talo 2000 hanketta käynnistettäessä tavoitteeksi asetettiin näiden kolmen nimikkeistön yhteensovittaminen. Nimikkeistö onkin rakenteeltaan ja tavoitteeltaan kokonaan uudistettu Talo 90-nimikkeistöön verrattuna. Talo 2000 on valmis rakennuksen tuotemallipohjaiseen kustannuslaskentaan, joka perustuu 3D-malleihin ja tuoterakenteiden sekä vaadittavien panosten erittelyyn.

Talo 2000 nimikkeistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmiit osiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilanimikkeistö
erittelee rakennuksen huoneistotyypit ja huonetilat.
Hankenimikkeistö
erittelee toteutuksen rakennusosittain ja työtehtävittäin kustannusten kannalta.
Tuotantonimikkeistö
erittelee hankenimikkeistön osien rakentamisen hankintojen ja työtehtäviin tarvittavien ammattialojen kannalta.
Rakennustuotenimikkeistö (panosnimikkeistö)
erittelee rakennukseen asennettavat tuotteet ja rakentamiseen kuluvan materiaalin.
Kalustonimikkeistö (panosnimikkeistö)
erittelee rakentamisessa käytettävät laitteet, koneet ja työvälineet.

Tulevat osiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talotekniikan nimikkeistö
Sähkötekniikan nimikkeistö

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]