Taifuuni Megi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Megin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: punainen 5, tumma oranssi 4, vaalea oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Megi oli vain trooppinen myrsky.
Megi satelliittikuvassa 18. lokakuuta 2010

Taifuuni Megi oli trooppinen hirmumyrsky, joka riehui Tyynellämerellä lokakuussa 2010. Se voimistui Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla voimakkaimpaan eli 5. luokkaan.

Megi iski Pohjois-Filippiineille aamulla 18. lokakuuta ja aiheutti rankkasateita, tulvia ja hirmumyrskyn voimalla puhaltaneita tuulia. Myrskyvuoksi nosti 14-metrisiä aaltoja.[1] Yksin Filippiineillä ainakin 11 ihmistä kuoli ja 200 000 jäi kodittomiksi. Myrsky suuntasi ensin kohti Vietnamia, missä siihen liittyvät sateet ja tulvat surmasivat ihmisiä. Vietnamin jälkeen se kaartoi pohjoiseen kohti Kiinaa.[2] Lähestyessään Kiinaa Megi heikkeni jo 1. luokan hirmumyrskyksi.[3] Taiwanilla satoi 114 cm vettä, mikä aiheutti maanvyöryjä.[4] Megi iski Kiinaan Fujianin provinssissa 23. lokakuuta.[5] Maihin tultuaan Megi heikkeni pian trooppiseksi matalapaineeksi, mutta siitä ehti sataa 33 cm vettä, se kaatoi puita, tuhosi tuhansia kalastajaveneitä ja hukutti viljelysmaita. Sen tieltä evakuoitiin yli 300 000 ihmistä.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taifuuni Megi.
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.