Taifuuni Megi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Megin reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: punainen 5, tumma oranssi 4, vaalea oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Megi oli vain trooppinen myrsky.
Megi satelliittikuvassa 18. lokakuuta 2010

Taifuuni Megi oli trooppinen hirmumyrsky, joka riehui Tyynellämerellä lokakuussa 2010. Se voimistui Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla voimakkaimpaan eli viitosluokkaan.

Megi iski Pohjois-Filippiineille aamulla 18. lokakuuta, ja aiheutti rankkasateita, tulvia ja hirmumyrskyn voimalla puhaltaneita tuulia. Myrskyvuoksi nosti 14 metriä korkeita aaltoja.[1] Yksin Filippiineillä ainakin 11 kuoli ja 200 000 henkeä jäi kodittomiksi. Myrsky suuntasi ensin kohti Vietnamia, missä siihen liittyvät sateet ja tulvat surmasivat ihmisiä. Megi kaartoi pohjoiseen kohti Kiinaa.[2] Lähestyessään Kiinaa Megi heikkeni jo ykkösluokan hirmumyrskyksi.[3] Taiwanilla satoi 114 cm mikä aiheutti maanvyöryjä.[4] Megi iski maihin Fujianin provinssiin 23. lokakuuta,[5] Maihin jouduttuaan Megi heikkeni pian trooppiseksi matalapaineeksi, mutta ehti aiheuttaa 33 cm sadetta, kaataa puita, tuhota tuhansia kalastajaveneitä ja hukuttaa viljelysmaita tulviinsa. Sen tieltä evakuoitiin yli 300 000 kiinalaista.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taifuuni Megi.
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.