Tabaluga (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tabaluga on vuosina 1996–2004 valmistunut animaatiosarja, jonka on tuottanut Flying Bark Productions (entinen ”Yoram Gross Films Studio” ja ”Yoram Gross-EM.TV”). Sarja perustuu Peter Maffayn luomaan samannimiseen hahmoon. Tabaluga on maailman viimeinen lohikäärme ja Viheriamaan kruununprinssi. Viheriamaa on taianomainen paikka, jossa asuu useita eri lajeja puhuvia eläimiä. Tabalugan on puolustettava kotiaan kahdelta kilpailevalta kuningaskunnalta, jotka sijaitsevat Viheriamaan kummallakin puolella. Toinen on kylmä, arktinen tundra, jota hallitsee paha lumiukko nimeltä Arktos ja toinen taas polttava aavikko, jota hallitsee paha hiekkahenki nimeltä Humsin.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja keskittyy Tabalugaan, joka on viimeinen Viheriamaassa asuva lohikäärme. Viheriamaassa asuu älykkäitä, puhuvia eläimiä. Lohikäärmeenä hänen tehtävänään on puolustaa Viheriamaata pahalta lumiukolta Arktosilta ja hiekkahenki Humsinilta.

Hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viheriamaan asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tabaluga: Pieni, vihreä lohikäärme ja sarjan päähenkilö. Hän on Viheriamaan prinssi ja myöhemmin hänestä tulee sen kuningas. Edesmenneen Tyrionin poika.

Happy: Metsäjänis ja yksi Tabalugan parhaista ystävistä.

Digby: Silmälasipäinen maamyyrä ja yksi Tabalugan parhaista ystävistä.

Nessaja: Jättiläiskilpikonna, joka toimii Tabalugan opastajana ja neuvonantajana.

Buzz: Mehiläinen ja yksi Tabalugan parhaista ystävistä.

Bilingua: Käärme ja sivuhahmona esiintyvä konna. Hän on esiintynyt ainakin yhdessä jaksossa, jossa hän pystyi hypnotisoimaan.

Shouhou: Pöllö, jolla on maaginen kristallipallo. Hän oli ensimmäisen tuotantokauden aikana Arktosin vankina kaukokatseisuutensa vuoksi. Vapauduttuaan hänestä tulee Nessajan lisäksi Tabalugan neuvonantaja.

Tyrion: Viheriamaan edellinen hallitsija ja Tabalugan isä. Kuoltuaan hän muuttui kaikkien lohikäärmeiden tavoin tähdeksi. Hän esiintyy silloin tällöin henkenä Tabalugalle antaakseen tälle neuvoja.

Ruby: Kolibri ja Buzzin ja Digbyn paras ystävä.

Jäämaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arktos: Päävastustaja ja Tabalugan arkkivihollinen. Hän on paha lumiukko, jonka tavoitteena on muuttaa Viheriamaa jäiseksi autiomaaksi. Hän on myös Jäämaailman kuningas ja hallitsee sitä linnastaan, Lasikaupungista. Hänellä on sali, jossa on hänen jäädyttämiään eläimiä ja hän rakastaa jäätelöä. Huolimatta vihastaan Tabalugaa kohtaan hän on joskus lyöttäytynyt yhteen hänen kanssaan tilanteen niin vaatiessa.

James: Kohtelias ja lempeä pingviini, joka palvelee Arktosia ja ohjaa herransa Arktoskoneeksi kutsuttua lentävää kuljetuskonetta. Kun Jäämaailman pingviinit jättivät väliaikaisesti pahan lumiukon, James oli ainoa, joka pysyi hänen puolellaan.

Mursu Attila: Arktosin kokkina toimiva mursu.

Vultur: Tiedusteluvakooja ja Arktosin sanansaattaja, mutta siirtyi sitten Humsinin alamaiseksi. Myöhemmin hän palaa takaisin Arktosin luo.

Dandy: Punaiseen hupulliseen viittaan pukeutuva hopeakettu, joka on salaa auttanut Tabalugaa ja yrittänyt kääntää muita Jäämaailman asukkaita Arktosta vastaan.

Fritz: Arktosin lemmikkihai, joka yrittää usein syödä hänen porkkananenänsä. Karkasi ensimmäisen kauden päätösjaksossa.

Lilly (tai Lilli): Arktosin luoma veistos. Kun Tabaluga näki Lillyn ensimmäisen kerran, hänelle tuli välittömästi outo mutta ihana selittämätön tunne – hän pystyi vain ajattelemaan ja uneksimaan Lillystä.

Kuningatar Isadora: Jääkeijukainen, joka on odottanut lumiukkoa vuosia. Myöhemmin Hyvä Kuningatar voitti hänet jaksossa ”Arktos’ Last Grasp”.

Jääkarhut

Aavikkomaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Humsin: Tabalugan toinen arkkivihollinen. Hän on aavikkomaailman hallitsija, joka haluaa muuttaa Viheriamaan aavikoksi. Hänellä on toisinaan erimielisyyksiä Arktosin kanssa. Siinä missä Arktos rakastaa jäätelöä, Humsin rakastaa suolaisia perunalastuja. Hän esiintyy hiekkapyörremyrskynä. Hän esiintyi vain toisella tuotantokaudella.

Kayo: Tapaturma-altis kameleontti, joka työskenteli Humsinille ja myöhemmin Arktosille.

Hyeena: Pilkullinen hyeena, jolla on taipumus nauraa Kayon epäonnistumisille ja muille asioille, jotka eivät ole hauskoja.

Strutsi: Kirjanpitäjä ja naarasstrutsi. Humsinin työntekijä.

Sally: Naarassalamanteri ja Salamanterien heimon johtaja. Hän esiintyi vain yhdessä jaksossa, ”The Lost Dragon”.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anssi Känsälä  tunnusmusiikki, Humsin, sivuäänet  
 Velimatti Ranta  Tabaluga, sivuäänet  
 Jenni Sivonen  Happy, Sally, sivuäänet  
 Ossi Ahlapuro  Shouhou, Tyrion, sivuäänet  
 Arto Nieminen  Arktos, sivuäänet  
 Pauli Virta  James, Hyeena, sivuäänet  
 Elise Langenoja  Vultur  
 Sari Moilanen  Nessaja, Buzz (2. kausi), Strutsi, kertoja  
 Juha Paananen  Digby (2. kausi), sivuäänet  
 Minna Tasanto  Lilli  
 Antti Jaakola  Ruby (2. kausi), Kayo