Ta Mok

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ta Mok (192620. heinäkuuta 2006, oik. Chhit Choen) oli Lounais-Kambodžan komentaja ja veli numero 7 kommunistisen Kambodžan aikana. Hän syrjäytti Pol Potin punakhmerien johdosta vuonna 1997, ja oli puolueen viimeinen johtaja ennen pidätystään maaliskuussa 1999. Pidätyksensä jälkeen hän sai syytteen kansanmurhasta.

Chhit Choen opiskeli buddhalaiseksi munkiksi Phnom Penhissä. 1940-luvulla hän vastusti aktiivisesti sekä Ranskan siirtomaavaltaa että japanilaisten miehitystä. Hän toimi punakhmereissä nimellä Ta Mok (suom. Mok-setä). Hän menetti osan jalkaansa taisteluissa vuonna 1970.

Ta Mokista tuli vuonna 1977 armeijan komentaja. Tässä ominaisuudessa hän oli vastuussa kommunistisen Kambodžan ajan puhdistuksista. 30 000 ihmisen joukkomurhasta Angkor Cheyn piirissä hän sai lisänimen "teurastaja." Kun Vietnam hyökkäsi maahan vuonna 1978, Ta Mok vetäytyi armeijansa jäänteiden kanssa pohjoiseen.

Vuonna 1997 tapahtuneen punakhmerien hajaannuksen jälkeen Ta Mokista tuli yhden ryhmittymän johtaja. Hän pidätytti Pol Potin, joka kuoli piilopaikassa sydänkohtaukseen. Ta Mok itse pidätettiin 6. maaliskuuta 1999 Thaimaan puolella. Kahta päivää aiemmin YK oli julkistanut raportin, joka suositteli sotarikostuomioistuimen perustamista Kambodžaan.

Heinäkuussa 2006 Ta Mok vaipui koomaan, ja kuoli viikkoa myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]