TRIPOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TRIPOS
Kehittäjä Cambridgen yliopisto
Ohjelmointikielet BCPL, Assembly
Toiminnallinen tila päättynyt
Julkaistu 1978
Suoritintuki PDP-11, Motorola 68000, Intel 8086
Aiheesta muualla
Kotisivu

TRIPOS (engl. Trivial Portable Operating System) on tietokoneen käyttöjärjestelmä, jonka kehitti Computer Laboratory Cambridgen yliopistossa vuonna 1976 ja tohtori Martin Richards johti sen kehitystä. Tripos kirjoitettiin BCPL-ohjelmointikielellä.

Commodore Amiga valitsi Triposin heidän uuden tietokoneen käyttöjärjestelmän osaksi kun oman DOS-järjestelmän kehitys jäi jälkeen aikataulusta.[1] Tripos tuli AmigaOS-käyttöjärjestelmän AmigaDOS-moduuliksi heinäkuussa 1985. AmigaDOS sisältää komentorivityökalun ja Amigan tiedostojärjestelmän.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tripos sisältää toimintoja, kuten ennaltaehkäisevä moniajo (engl. pre-emptive multitasking), hierarkkinen tiedostojärjestelmä ja useita komentorivin tulkkeja.[2]

Muistiton toimintatapa (kun tarkistuksia ei tehdä, niin lopetetaan ohjelmien kohdentamattoman muistin käyttö) on ollut tärkein Triposin konsepti yhdessä viestin välityksen kanssa, mikä tarkoittaa että sanoman sisällön kopioinnin sijaan sanoma välitetään eteenpäin. Yhdessä muistittoman toimintatavan ja viestien välityksen kanssa on mahdollista lähettää ja vastaanottaa yli 1250 pakettia sekunnissa 10 MHz Motorola 68010 -suorittimella.

Tripos on siirretty muun muassa Motorola 68000- ja Intel 8086 –pohjaisiin tietokoneisiin. Viime aikoina Martin Richards käytti Cintcode BCPL tuottaakseen portin, jotta Triposia voidaan suorittaa Linuxissa. Demonstraatioversio käyttöjärjestelmästä nimellä Cintpos on saatavilla verkosta Cintcode BCPL kääntäjän kanssa.[3][4]

Käyttökohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Open GI Ltd Worcestershiressa, UK:ssa, pitää edelleen aktiivisesti yllä Triposia. Monella Britannian vakuutuksenvälittäjällä on Tripos-järjestelmä, joka palvelee joko Qume-terminaaleja tai Qume-pääte-emulaattoreita Telnetin kaltaisen TCP/IP-yhteyden yli käyttäen Open GI:n BROOMS-ohjelmistopakettia.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andy Finkel: In the beginning was CAOS Commodore-Amiga, Inc.. Viitattu 22.1.2017.
  2. Introduction to Tripos pagetable.com. Viitattu 22.1.2017.
  3. Martin Richards: Cintpos cl.cam.ac.uk. Viitattu 22.1.2017.
  4. Martin Richards: BCPL cl.cam.ac.uk. Viitattu 22.1.2017.