Tūmatauenga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

tai Tūmatauenga (Māori: 'vihaisen kasvon Tū') on sodan, metsästyksen, viljelyn, kalastuksen ja ruoanlaiton jumala maorien mytologiassa. Sodan jumalana kaikki sotajoukot omistettiin hänelle, ja häntä kohdeltiin kaikella kunnioituksella. Yleisesti häntä pidetään alkuperäisten jumalien, Ranginuin ja Papatūanukun poikana.

Uuden-Seelannin maavoimien Māorinkielinen nimi on Ngāti Tūmatauenga ('Tūmatauengan heimo'). Uusiseelantilainen thrash metal -bändi Alien Weaponry viittaa Tūmatauengaan sodan jumalana kappaleessaan Kai Tangata ('syödä ihmisiä'); kannibalismi oli osa maorien sodankäyntiä.

Luomistarinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisen luomiskertomuksen mukaan kaikki taivaan isä Ranginuin ja maaäiti Papatūanukun lapset joutuivat elämään pimeässä maailmassa vanhempiensa tiukan syleilyn välissä. Eräänä päivänä lapset olivat saaneet tarpeekseen pimeydestä, ja he alkoivat suunnitella vanhempiensa erottamista, jotta he saisivat valoa omaan maailmaansa. Tūmatauenga neuvoi veljiään tappamaan vanhempansa, mutta he päätyivät toteuttamaan Tānen sopuisampaa neuvoa, ja sen sijaan pakottivat vanhempansa erilleen.

Te Arawa -versiossa Tūmatauenga pohtii Tānen tekoa vanhempiaan erottaessaan ja rakentaa ansoja saalistaakseen lintuja, Tānen lapsia, jotka eivät voi enää lentää vapaana. Seuraavaksi hän punoo verkkoja saalistaakseen Tangaroan lapsia, ja kaivaa maata napatakseen veljensä Rongon ja Haumia-tiketiken, kasaten nämä kaikki koriin syömistä varten. Tūmatauenga oli Ranginuin ja Papatūanukun lapsista ainoa joka taisteli Tāwhirimāteaa vastaan. Tūmatauenga ei onnistunut Tāwhirimātean kukistamisessa, mutta sai hänet vetäytymään. Tāwhirimātea jätti jälkeensä hänen hallitsemat myrskyt ja hurrikaanit jotka nykypäivänäkin hyökkäävät ihmiskuntaa kohtaan, merkkinä hänen suuttumuksestaan veljiensä tekoja kohtaan. (Grey 1971: 7-10).

Ihmisen kasvoja kuvaava puukaiverrus. Tūmatauenga, sodan jumala, on ihmiskunnan esi-isä.

Vaikka Ranginui ja Papatūanuku eivät olleet muodoltaan ihmisiä, heidän lapsensa olivat. Ihmiskunta - Tūn jälkeläiset - lisääntyi ympäri maan, Māuin ja hänen veljiensä sukupolveen asti (Gray 1956: 8-11, Tregear 1891: 540).

Tūmatauengan teot veljiään kohtaan toimivat esimerkkeinä ihmisille. Koska Tūmatauenga päihitti veljensä, ihmiset voivat - suoritettuaan asianmukaiset rituaalit - tappaa ja syödä lintuja (Tānen lapset), kalaa (Tangaroan lapset), kasvattaa ja viljellä kasveja ruoaksi (Rongon ja Haumia-tiketiken lapset) sekä yleisesti käyttää luonnonantimia hyödykseen. Tūmatauenga on myös sodankäynnin perustaja, ja ihmiset sotivat koska Tūmatauenga näytti esimerkkiä. Kun sotilaille suoritetaan rituaali ennen taistelua, tai kun vauva vannotaan tulevaan rooliin taistelijana, kutsutaan rituaalissa Tūmatauengaa heidän avukseen. Taisteluissa ensimmäisen kaatuneen sotilaan ruumis tarjottiin Tūmatauengalle. Vaikka Tūmatauenga on sodan perustaja, sodan aikana saatettiin pyytää apua myös voimakkailta paikallisilta jumalhahmoilta, kuten Kahukura, Maru tai Uenuku (Orbell 1998: 185-186).

Nimet ja lisänimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päihitettyään veljensä, Tūmatauenga tai Tū sai monta lisänimeä, yhden jokaista ominaisuutta kohtaan jonka avulla hän veljensä päihitti (Grey 1956:9):

 • Tū-ka-riri (vihainen Tū)
 • Tū-ka-nguha (raivokas taistelija Tū)
 • Tū-kai-taua (armeijoiden tuhoaja Tū)
 • Tū-whakaheke-tangata (arvohenkilöiden alentaja Tū)
 • Tū-nata-whāiti (viekas Tū)
 • Tū-mata-uenga (vihaisen kasvon Tū)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • , Havaijin sotajumala.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • G. Gray, Polynesian Mythology, kuvitettu painos, uusintapainos 1976. (Whitcombe and Tombs: Christchurch), 1956.
 • M. Orbell, The Concise Encyclopedia of Māori Myth and Legend (Canterbury University Press: Christchurch), 1998.
 • ER Tregear, Maori-Polynesian Comparative Dictionary (Lyon ja Blair: Lambton Quay), 1891.
  Käännös suomeksi
  Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
  Alkuperäinen artikkeli: en:Tūmatauenga