Sytokalasiinit

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sytokalasiini)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sytokalasiini B:n (C29H37NO5) rakenne

Sytokalasiinit ovat eräiden sienten aineenvaihduntatuotteita. Esimerkiksi sytokalasiini E:tä tuottaa Aspergillus clavatus. Sytokalasiineilla on kyky sitoa aktiinifilamentteja ja estää aktiinin polymerisaatiota ja pidentymistä. Aktiinin polymerisaation eston ansiosta sytokalasiinit voivat muuttaa solumorfologiaa ja estää erilaisia solun prosesseja, kuten jakautumista sekä aiheuttaa jopa solun apoptoosin.[1] Sytokalasiineilla on myös kyky läpäistä solukalvoja ja estää solun translokaatioreaktiota.[2] Sytokalasiinit pystyvät vaikuttamaan myös muihinkin biologisiin prosesseihin kuin aktiinin polymerisoitumiseen. Esimerkiksi sytokalasiini A ja sytokalasiini B voivat myös inhiboida monosakkaridien kuljetusta solukalvon läpi[2], sytokalasiini H voi vaikuttaa kasvien kasvuun[3] sytokalasiini D voi estää proteiinisynteesiä[4] ja sytokalasiini E estää angiogeneesiä[5] Sytokalasiinit auttavat tutkijoita ymmärtämään aktiinin merkitystä erilaisissa biologisissa prosesseissa, kuten aktiinin polymerisaatiossa, solun liikkumisessa, poimuuntumisessa, jakautumisessa ja kutistumisessa. Sytokalasiinien käyttö on ollut niin tärkeässä roolissa, että tutkijat ovat kehittäneet kaksi synteettistä sytokalasiinia.[6]

Sytokalasiineja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haidle & Myers, 2004[vanhentunut linkki]
  2. a b http://jcb.rupress.org/cgi/reprint/105/4/1473
  3. Cox, R. H., Cutler, H. G., Hurd, R. E. & Cole, R. J. (1983) J. Agric. Food Chem. 31, 405–408.
  4. Ornelles et al. (1986) Cytochalasin releases mRNA from the cytoskeletal framework and inhibits protein synthesis. Mol. Cell Biol. 6, 1650-1662.
  5. Udagawa, T., Yuan, J., Panigrahy, D., Chang, Y.-H., Shah, J. & D’Amato, R. J. (2000) J. Pharmacol. Exp. Ther. 294, 421–427.
  6. PNAS[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]