Systemaattinen kirjallisuuskatsaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Systemaattinen kirjallisuuskatsaus (myös systemaattinen tutkimuskatsaus) on tieteellinen tutkimusmenetelmä. Se on oleellisen kirjallisuuden ja tutkimusten otannallinen esittely, joka keskittyy yhteen kysymykseen jolla pyritään tunnistamaan, löytämään, valitsemaan ja syntetisoimaan kaikki kyseenomaiseen kysymykseen liittyvä korkealaatuinen oleellinen todistusaineisto jo aiemmin tuotetusta tiedosta.

Systemaattisen katsauksen sekä sen arvioinnin ja soveltamisen ymmärtämisestä on tullut muun muassa terveydenhuoltoalan ammattilaisille välttämätöntä.

Systemaattisen katsauksen yhteydessä voidaan tehdä meta-analyysi. Siinä tilastollisin menetelmin yhdistetään aiempien määrällisten tutkimusten tulokset uudeksi tilastolliseksi tulokseksi, joka näin perustuu yhtä suureen aineistoon kuin aiemmat tutkimukset yhteensä ja on siten luotettavampi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johansson, Kirsi ym.: Systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja sen tekeminen. Hoitotieteen laitoksen julkaisuja. Tutkimuksia ja raportteja A 51. Turku: Turun yliopisto, 2007. ISBN 978-951-29-3203-0.