Svenska folkskolans vänner

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Svenska Folkskolans Vänner)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Svenska folkskolans vänner on suomenruotsalainen yhdistys, joka perustettiin 1882 edistämään suomenruotsalaisten koulutusta ja sivistystä.

Yhdistyksen perusti Vilhelm Grefberg. Sen jälkeen kun Suomeen tuli oppivelvollisuus 1921, yhdistyksen tehtävänä on ollut tukea yksityisiä ruotsinkielisiä kansakouluja ja lasten päiväkoteja seuduilla, joilla ruotsin kieli on vähemmistöasemassa. Nykyisin yhdistys ylläpitää myös ruotsinkielisiä kansankorkeakouluja ja ammattikoulutusta Axxell Utbildning Ab:n puitteissa. Yhdistys omisti kustantamo Schildts förlagin, ja sillä on huomatta omaisuus. Yhdistys innostaa ja tukee myös yksityishenkilöitä palkinnoilla ja stipendeillä. Yhdistyksellä on noin 8500 henkilöjäsentä.

Yhdistys on julkaissut vuosittain vuodesta 1886 vuosikirjaa SFV-kalendern, ja vuosina 1922-2015 jäsenlehteä Svenskbygden. Vuodesta 2015 neljästi vuodessa ilmestyvän jäsenlehden nimi on SFV-magasinet. Svenska folkskolans vänner julkaisee vuodesta 2009 alkaen verkossa ollutta Uppslagsverket Finlandia, joka on lukijoiden käytössä ilmaiseksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Svenska folkskolans vänner