Suurelementti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pientalon suurelementtiä nostetaan paikoilleen.
Puurankarakenteisia seinäelementtejä valmistella.

Suurelementti on rakentamisessa käytettävä tehdasvalmisteinen tuote. Suurelementti on yleensä rakennuksen yhden seinän mittainen, ainoastaan nosturilla siirrettävissä oleva osa rakennuksen seinää. Asennettaessa elementit kytketään toisiinsa jolloin muodostuu rakennuksen ulkoseinä.[1]

Suurelementti rakennetaan tehtaassa ja kuljetetaan rakennuspaikalle, jossa yleensä on rakennettu perustukset valmiiksi. Suurelementit asennetaan tyypillisesti varsin nopeasti, omakotitalon elementit tyypillisesti yhdessä päivässä. Elementit pyritään yleensä rakentamaan tehtaalla mahdollisimman valmiiksi. Elementtiin voi olla valmiiksi asennettuna ikkunat, ikkunapellitykset, sähköpistorasiat sekä -vedot ja ulkomaalaus maalattuna.

Suomessa suurelementtejä käytetään yleisesti rakennusten ulkoseinien rakentamiseen. Myös esimerkiksi rivitalojen huoneistoväliseinät tai kerrostalojen betoniseinät voivat olla tehdasvalmisteisia suurelementtejä.

Suurelementtituotanto mahdollistaa rakennuksen valmistamisen siellä, missä resursseja – työvoimaa ja materiaaleja – on parhaiten saatavilla. Myös laatu voidaan pitää tasaisena paikallarakentamista helpommin, koska rakentaminen ei ole riippuvaista sääoloista.

Video kaksikerroksisen suurelementtirakenteisen omakotitalon pystyttämisestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kotimaisten kielten tutkimuskeskus: MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Julkaisuja nro 132 (verkkoversio). Kielikone Oy, 2004. .
  1. MOT 2004
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.