Suomuviheltäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomuviheltäjä
Rhagologus leucostigma - Henrik Grönvold.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Suomuviheltäjät Rhagologidae
Suku: Rhagologus
Laji: lecostigma
Kaksiosainen nimi

Rhagologus leucostigma
(Salvadori, 1875)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Suomuviheltäjä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Suomuviheltäjä Commonsissa

Suomuviheltäjä (Rhagologus leucostigma) on varpuslintuihin kuuluva eläinlaji. Aikaisemmin laji luokiteltiin kuuluvaksi viheltäjien heimoon, mutta on geneettisten tutkimusten perusteella siirretty omaan heimoonsa. Lajin tarkat sukulaissuhteet muihin varpuslintuihin eivät ole tiedossa.[2][3]. Suomuviheltäjää tavataan Uudesta-Guineasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan suomuviheltäjä on 15–16 cm pitkä. Suomuviheltäjänaaras on selästään ja siivistään tumman oliivinruskea ja hyöhenpuvussa on valkoisia ja vaaleanruskeita pilkkuja ja raitoja. Naama on ruosteenruskea. Koiras on väritykseltään vaalempi ja harmahtavampi.[4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomuviheltäjää tavataan Uudesta-Guineasta. Laji elää metsien keskikerroksissa tyypillisesti yksin tai pareittain. Lajin ravintoa ovat marjat ja hedelmät. Suomuviheltäjät rakentavat pesänsä pieneen puuhun ja munivat yhden kermanvalkean ja ruskeapilkullisen munan.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Rhagologus leucostigma IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
  2. Family Rhagologidae Handbook of The Birds of The World. Viitattu 3.4.2018.
  3. Irby J. Lovette,John W. Fitzpatrick: Handbook of Bird Biology, s. 53. John Wiley & Sons, 2016. ISBN 9781118291047. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 3.4.2018). (englanniksi)
  4. a b Thane K. Pratt,Bruce M. Beehler: Birds of New Guinea, s. 448. Princeton University Press, 2014. ISBN 9780691095639. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 3.4.2018). (englanniksi)