Suomenlammas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomenlammas
Suomenlampaita ja karitsoja laitumella

Suomenlammas on yleisin Suomen lammasroduista. Maatiaislammas on eri puolilla Suomea kehittyneiden lampaiden yhteisnimitys. Suomenlampaan värimuunnoksista valkoinen on tavallisin. Myös mustia ja ruskeita suomenlampaita tavataan. Suomenlammasuuhia on tällä hetkellämilloin? noin 15000.lähde? Suurin uhka suomenlampaan säilymiselle on risteytyminen muiden rotujen kanssa. Tällä hetkellämilloin? 2/3 uuhista siitetään muun rotuisella pässillä.lähde? Suomenlampaan hyviä tuotannollisia ominaisuuksia ovat muun muassa hyvä sikiävyys sekä parhaimmillaan jopa merinovillan laatua lähentelevä villa sekä terveys ja sopeutuminen kylmään ympäristöön.

Harmaa värimuoto eli kainuunharmas on dna-tutkimuksissa osoitettu suomenlampaasta erilliseksi omaksi rodukseen. Se syntyy useimmiten mustana ja muuttuu myöhemmin harmaaksi. Myös ahvenanmaanlammas eli saaristolammas on erillinen rotu. Sen oletetaan säilyneen Ahvenanmaalla viikinkiajoista. Sillä on säilynyt joitain ominaisuuksia, jotka ovat esimerkiksi suomenlampaalta hävinneet, muun muassa alus- ja päällysvilla ovat erilliset. Se on pienempi ja kevyempi kuin suomenlammas.

Jaalasta on löytynyt vuonna 2005 katras, jonka lampaat ovat harmaita, mäyränvärisiä ja pilkullisia ja turkki on kaksijakoinen. Niiden villa on karkeaa mutta kiiltävää. Myös uuhilla voi olla sarvet. Lampaat ovat suomenlampaita, mutta ne ovat säilyttäneet monia vanhoja rotupiirteitä.[1][2]

Ensimmäisenä nisäkkäänä kloonattu Dolly-lammas oli puoleksi suomenlammasperäistä Finn-Dorset -rotua.

Suomenlammasta pyrkivät suojelemaan Maatiaislampaat ry, Maatiainen ry sekä yksittäiset asianharrastajat.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Krista Vajanto, Villava lammas on huolella jalostettu. Helsingin Sanomat, 1.2.2011 sivu B 4
  2. Pasanen, Mervi: Villi ulkonäkö, kiltti luonne Etelä-Suomen sanomat. 3.10.2011. Viitattu 6.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Suomenlammas.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.