Suomen sodissa 1939–1945 menehtyneiden tietokanta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen sodissa 1939–1945 menehtyneiden tietokanta sisältää perustiedot kaikista puolustusvoimien palveluksessa menehtyneistä, ulkomaalaisista vapaaehtoisista sekä suomalaisista SS-miehistä. Tietokanta sisältää myös merkintöjä muistakin kuin aseellisessa toiminnassa menehtyneistä. Tietokanta sisältää yli 95 000 henkilöä. Tietokanta ei sisällä kotirintaman siviiliuhreja. Tietokanta on Kansallisarkiston vastuulla.

Muodostaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Sotaveteraaniliitto käynnisti vuonna 1985 hankkeen, jonka tarkoituksena oli tuottaa matrikkelimainen julkaisu kaikkien Suomen sodissa 1939–1945 menehtyneiden hauta-ja siunaamispaikoista. Julkaisuajatuksesta kuitenkin luovuttiin ja päädyttiin siihen, että muodostetaan kattava tietokanta kaikista viime sodissa menehtyneistä.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisesta kaatuneesta on kerätty seuraavat tiedot: ammatti/siviilisääty, lasten lukumäärä, viimeisin joukko-osasto, syntymäpaikka, kirjoillaolo- ja asuinpaikka, kaatumis-, kuolin-, tai katoamispaikka, mahdolliset haavoittumistiedot kuten haavoittumisaika ja -paikka, menehtymisluokka eli tieto siitä oliko kyseessä kaatunut, kentälle jäänyt, kenttä- tai sotasairaaloissa haavoihinsa kuollut, sodassa kadoksiin joutunut ja myöhemmin kuolleeksi julistettu, kuollut sotavankeudessa vai oliko kuolinsyy muu kuin välittömästi sodasta johtunut.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahoranta, Tomi & Ortamo-Närvä, Anna-Maija: Arkisto säilyttää sankarivainajien muiston, s. 12–13. Sukutieto 3/2012. Saarijärvi. 29.vuosikerta.
  • Karjalainen, Mikko: Tietojen vertailua, korjaamista ja asiakaspalvelu – Suomen sodissa 1939–1945 menehtyneiden tietokanta, s. 277–283. Teoksessa Kleion pauloissa, toim. Happonen, Päivi et al. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: 2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]