Suomalais-Venäläinen kauppakamari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomalais-Venäläinen kauppakamari
Finsk–Ryska handelskammarföreningen
Perustettu 3. syyskuuta 1946
Päämaja Helsinki
Jäsenet 700
Puheenjohtaja Ilkka Salonen
Toimitusjohtaja Jaana Rekolainen
Jäsenlehti Venla
Aiheesta muualla
Sivusto
Suomalais-Venäläisen kauppakamariyhdistyksen Helsingin toimisto on Etelärannassa. Kuvassa rakennuksen sisäänkäynti.

Suomalais-Venäläinen kauppakamariyhdistys ry (SVKK) on 3. syyskuuta 1946 perustettu, silloin nimellä Suomalais-neuvostoliittolainen kauppakamari, voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa yrityksille tieto-, toiminta-apu-, vienninedistämis-, koulutus-, tiedotus- ja neuvontapalveluja.[1]

SVKK toimii kaikkien toimialojen parissa ja palvelee kaikkia yrityksiä. Jäsenet ovat kuitenkin erikoisasemassa muun muassa saamalla alennuksia SVKK:n palveluista ja tuotteista sekä muita etuja esimerkiksi tiedotuksessa ja liiketoiminnan edistämisessä. Palvelujen käyttäjistä puolet on pieniä ja keskisuuria yrityksiä, puolet (keski)suuria yrityksiä, joiden pääoma on yli 840 tuhatta euroa. Jäsenistä sen sijaan kaksi kolmasosaa on pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

SVKK toimii jäsenistönsä etujärjestönä. SVKK:n hallitus ja toimiva johto pyrkivät vaikuttamaan erilaisissa työryhmissä ja projekteissa kysymyksiin, jotka jarruttavat maiden välisen kaupan kehitystä. Tavoitteena on varmistaa suomalaisten jäsenyritysten sujuva liiketoiminta ja vienti Venäjälle.

SVKK:n rahoitus tulee useasta eri lähteestä. Oma rahoitus, johon kuuluvat myös jäsenmaksut, muodostaa yli 80 prosenttia, loput vajaa 20 prosenttia tulevat Suomen Työ- ja elinkeinoministeriöltä. SVKK:lla oli vuonna 2010 yli 850 jäsentä, joista suomalaisia noin 700 ja venäläisiä noin 150.

SVKK:n palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulutus ja seminaarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVKK tarjoaa Venäjän-kaupan koulutusta. Aihealueina voivat olla esimerkiksi henkilöstö- ja taloushallinto, rekrytointi, logistiikka, rahoitus, juridiikka, verotus tai tulli- ja sertifiointikysymykset, yritys- ja tapakulttuuri. Kouluttajina toimivat asiantuntijat Suomesta tai Venäjältä. Varsinaisen koulutusohjelman lisäksi SVKK järjestää tiedotustilaisuuksia ja seminaareja ajankohtaisista aiheista ja esittelee Venäjän alueita ja kaupunkeja ja niiden talouskehitystä ja investointikohteita. SVKK toteuttaa myös räätälöityjä ala- ja yrityskohtaisia koulutusohjelmia eri aihealueilta.

Vienninedistämismatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalais-Venäläinen kauppakamari on vuodesta 1999 alkaen järjestänyt räätälöityjä markkinointi-, markkinaselvitys- ja kontaktimatkoja, sekä messumatkoja eri puolille Venäjää. Matkojen tarkoitus on tarjota konkreettista apua suomalaisyritysten kansainvälistymiseen ja liiketoiminnan edistämiseen Venäjän kasvavilla ja uusille aloille ja alueille avautuvilla markkinoilla. Matkoihin on mahdollista hakea työ- ja elinkeinoministeriön vienninedistämistukea, joka kanavoituu SVKK:n kautta osallistujayrityksille.

Valmentavat kansainvälistymishankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVKK järjestää toimialakohtaisesti suunniteltuja valmentavia kansainvälistymiskampanjoita. Kampanjoiden tarkoituksena on perehdyttää yrityksiä oman toimialansa markkinoihin, parantaa yritysten vientivalmiuksia sekä kartoittaa potentiaalisia liike- ja yhteistyökumppaneita Venäjällä. Kampanjoiden avulla luodaan myös pohjaa yritysten väliselle verkostoitumiselle ja klusteriajattelulle.

Juridiset palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVKK:n juristeilta saa käytännön toiminta-apua sekä opastusta ja tietoa yrityksen Venäjän-liiketoimintojen eri tilanteisiin ja vaiheisiin liittyvissä lainopillisissa kysymyksissä.

Markkinapalvelut Venäjällä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVKK:n markkinapalveluihin kuuluvat Venäjän markkinoiden markkinatutkimukset, venäläisyritysten taustaselvitykset, kiinteistönhaku ja rekrytointiapu Venäjällä.

Taloushallinnon asiantuntijapalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SVKK:n taloushallinnon asiantuntijat auttavat Venäjän verojen ja maksujen laskentaan ja maksamiseen, veromuodon valintaan, sopimusten oikeellisuuteen ja kirjanpitoon liittyvissä ongelmissa. Apua ja tietoa saa myös Venäjän kirjanpito- ja verolainsäädäntöön tulleiden uudistusten ja muutosten selvittelyssä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomalais-Neuvostoliittolainen kauppakamari perustettin täällä eilen. Helsingin Sanomat, 4.9.1946, s. 7. HS Aikakone (vain tilaajille). Viitattu 12.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]