Stihl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stihl
Perustettu 1926
Kotipaikka Waiblingen, Saksa
Kotisivu www.stihl.fi

Stihl on saksalainen moottorisahojen ja muiden käsikäyttöisten työvälineiden valmistaja. Stihl kehittää, valmistaa ja myy käsikäyttöisiä työkaluja yksityis- ja ammattikäyttöön metsätalouteen, maatalouteen, puutarhan- ja maisemanhoitoon, sekä rakennusalalle. Yrityksen pääkonttori on Waiblingenissä, Saksassa, Baden-Württembergin osavaltiossa lähellä Stuttgartia.

Stihlin perusti vuonna 1926 Andreas Stihl, joka oli tärkeä innovoija, kun ensimmäisiä moottorisahoja laitettiin tuotantoon. Stihl väittää olevansa maailman myydyin moottorisahamerkki ja ainoa moottorisahavalmistaja, joka valmistaa omat moottorisahan ketjut ja terälevyt.[1] Andreas Stihl AG on Andreas Stihlin jälkeläisten omistama yksityinen yritys ja se operoi globaalisti yli 160 maassa.[2]

Yrityksen historia[3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1926 Andreas Stihl perustaa insinööritoimiston, josta myöhemmin kehittyy Stihl.

1927 Yritys palkkaa ensimmäiset työntekijät.

1928 yhtiö rekisteröi Stihl-tuotemerkin.

1929 yritys kehittää ensimmäisen polttomoottorilla toimivan moottorisahan puunkaatoon. Saha on kahden hengen operoitava saha.

1930 Stihl valmistaa ensimmäisen yhden henkilön operoitavan moottorisahansa.

1932 Stihl patentoi ensimmäisen teräketjunsa.

1940-luvulla Stihl toimittaa toisen maailmansodan aikaan monien muiden saksalaisten yritysten tavoin tuotteitaan Saksan armeijalle.

1944 Cannstatissa oleva tehdas vaurioituu pahoin pommituksissa. Koko tuotanto siirretään tästä syystä Neustadtiin (nykyisin Waiblingen).

1950-luvulla Stihlin moottorisahojen muotoilu kehittyy ja sahat alkavat muistuttaa enemmän nykypäivän sahamalleja.

1957 Stihl tuo markkinoille ensimmäisen raivaussahan.

1959 Andreas Stihl luovuttaa yhtiön johtamisen perheyhtiön seuraavalle sukupolvelle.

1964 Stihl lisää sahoihinsa tärinänvaimennuksen, joka poistaa “valkosormisyndroomana” tunnetun sairauden pitkäaikaisilta moottorisahan käyttäjiltä.

1971 Stihl lisää moottorisahoihinsa kaasuvivun lukon, joka estää moottorisahan teräketjua liikkumasta itsestään. Samana vuonna sahojen väritys vaihdetaan nykypäivänäkin tunnettuun oranssiin ja vaaleanharmaaseen.

1972 moottorisahoihin lisätään takapotkuvaaran takia ketjun pikapysäytysvipu.

1974 Stihl tuo markkinoille ensimmäisen ei-ammattilaisille suunnatun sahamallin Stihl 015:n. Samana vuonna yritys alkaa valmistamaan sahojaan Sveitsissä ja avaa toimintansa USA:ssa.

1980-luvulla Stihl tuo markkinoille lehtipuhaltimet, monitoimikahvat raivaussahoihin sekä uuden sukupolven moottorisahat, joihin vuosikymmenen lopulla lisätään kaksitahtimoottorin katalysaattorit ensimmäisenä maailmassa.

1990 Stihl harrastajaluokan sahoissa on lähes kaikki samat ominaisuudet, tärinänvaimennus, teräketjun pikapysäytys, automaattinen teräketjun voitelu, sähköinen sytytysjärjestelmä, teräketjun sivukiristys, kuin ammattiluokan sahoissa.

1992 Stihl hallitsee 100% Itävaltalaisen puutarhatyökaluja valmistavan VIKINGin osakekannasta. Samana vuonna yhtiön johtoon tulee perheyrityksen 3. sukupolvi, kun Hans Peter Stihlin poika Nikolas Stihl liittyy yritykseen.

1993 yhtiö laajentaa tuotevalikoimaansa painepesureihin ja märkä-kuivaimureihin.

1998 yhtiö lisää moottorisahoihin toiminnon. jolla bensatankin korkit voi avata ja sulkea ilman työkaluja.

2000 Stihl tuo markkinoille heidän ensimmäisen pelastusmottorisahan.

2002 Stihl tuo markkinoille ensimmäistä kertaa nelitahtimoottorilla toimivat moottorisahat.

2003 moottori- ja raivaussahoihin lisätään ErgoStart-käynnistysjärjestelmä.

2008 Stihl ostaa kaasuttimia valmistavan japanilaisen Zama-yhtiön.

2009 Stihl valmistaa ensimmäiset akkukäyttöiset leikkurit.

2011 Stihl lisää sähköisen M-tronic -moottorinohjausjärjestelmän raivaussahoihinsa. Sama toiminto tulee moottorisahoihin vuonna 2016.

2015 Suomen tytäryhtiö, Andreas Stihl Oy, perustetaan.[4]

2019 Viking-tuotteet muuttuvat Stihl brändin alle.

Stihl tytäryhtiö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andreas Stihl aloitti toimintansa omana tytäryhtiönään Suomessa vuoden 2015 alussa. Varasto ja myyntikonttori sijaitsevat Vantaalla. Paikallisia STIHL Jälleenmyyjiä on ympäri Suomen n. 230 kpl.[4]

Vuonna 2021 Suomen tytäryhtiö työllisti 14 henkeä ja sen liikevaihto oli 28,9 miljoonaa euroa ja tulos 1,49 miljoonaa euroa.[5]

Moottorisahat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stihl sanoo myyvänsä eniten moottorisahoja maailmassa.[1] Useimmat näistä ovat polttomoottorilla toimivia moottorisahoja. Viime vuosina yritys on laajentanut myös akku- ja sähkökäyttöisiin sahoihin. Stihl väittää valmistavansa ainoana moottorisahavalmistajana itse omat teräketjut ja moottorisahan laipat.[1] STIHL väittää olevansa ainoa moottorisahavalmistaja, jolla on ylimääräinen ketjujarrujärjestelmä[6], joka aktivoituu heti kun käyttäjän ote irtoaa takakahvasta. Alla taulukossa on listattu Stihl-moottorisahojen ominaisuuksia lyhenteineen.[7] Lyhenteitä käytetään mallinumeron edessä ja perässä selittämään minkälainen saha on kyseessä ja mitä ominaisuuksia se sisältää.

Puutarhatyökalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsätyövälineiden lisäksi Stihl valmistaa puutarhakoneita ja -työkaluja. Puutarhakoneiden valikoima sisältää ruohotrimmerit, robottiruohonleikkurit, pensasleikkurit, lehtipuhaltimet, ruohonleikkurit, puutarhahakkurit ja painepesurit.[8]

Tuotekuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]