Stigma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee uskonnollista ilmiötä. Kreikkalaista aakkosta käsittelee artikkeli Stigma (kirjain), ajatteluvirhettä Stigma-ilmiö ja leimaamista Stigma (häpeäleima).

Stigma on Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta saamia haavoja muistuttava haava tai merkki, aiheutti sen mikä hyvänsä. Stigmoja on viidenlaisia: naulan jäljet kämmenissä tai ranteissa, naulan jäljet jalkaterissä, ruoskan sivalluksia selässä, orjantappurakruunun aiheuttamat haavat päässä ja keihään pisto kyljessä.

Muun muassa jotkut kristityt uskovat stigmojen olevan lahja Jeesukselta. Useimmiten jäljet ilmestyvätkin uskonsa kanssa kamppailevalle tai menettäneelle henkilölle. Uskotaan että näin Jeesus 'osoittaa' olemassaolonsa. Kerrotaan, että Pyhä Franciscus Assisilainen sai elämänsä loppuvaiheessa stigmat. Stigmojen ilmestymistä iholle yliluonnollisesti kutsutaan stigmatisaatioksi.

Stigma on myös polttomerkkikenen mukaan?. Sanaa käytetään myös kuvaannollisesti tarkoittaen sosiaalista asemaa osoittavaa merkkiä.

  • Osselaer, Tine van: The devotion and promotion of stigmatics in Europe, c. 1800-1950 : between saints and celebrities. Leiden ; Boston: Brill, 2021. ISBN 978-90-04-43919-1. (englanniksi)