Steve Fossett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

James Stephen Fossett (s. 22. huhtikuuta 1944 – katosi 3. syyskuuta 2007, julistettiin kuolleeksi 15. helmikuuta 2008) oli yhdysvaltalainen miljonääriliikemies, lentäjä ja seikkailija.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fossett keräsi suuren omaisuuden Yhdysvaltojen rahamarkkinoilla, mutta parhaiten Fossett tunnetaan erinäisistä ilmailuun liittyvistä ennätyksistään. Fossett oli ensimmäinen ihminen, joka kiersi maapallon kuumailmapallolla ilman välilaskuja (vuonna 2002).

Fossett oli naimisissa Peggy Fossettin kanssa vuodesta 1968 lähtien. Parilla ei ollut lapsia. Fossetteilla oli kodit Coloradossa, Chicagossa ja Kaliforniassa. Fossettin parhaimpiin ystäviin kuului miljardööri Richard Branson.

Ilmailun ennätyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Fossett GlobalFlyer-koneessaan.

Fossett teki 62 erilaista maailmanennätystä, ja hänen suurin intohimonsa olivat purjelentokoneet. 28. helmikuuta 2005 Fossett lähti matkaan GlobalFlyer-suihkumoottorikoneella tavoitteenaan kiertää maapallo alle 80 tunnissa yksin, ilman välilaskuja ja yhdellä tankillisella. Fossett onnistui yrityksessään.

Fossett oli mukana 29. elokuuta 2006 ennätyksessä toisena lentäjänä, jossa purjelentokoneella ensimmäisen ja tähän asti ainoan kerran päästiin stratosfääriin ja saavutettiin 15 447 metrin lentokorkeus.

Katoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fossett katosi lentomatkalla Nevadan osavaltion autiomaassa 3. syyskuuta 2007. Hän katosi lähdettyään lentoon pienkoneella Barron Hiltonin yksityiseltä lentokentältä.[1] Fossettin etsinnät eivät tuottaneet tulosta ja chicagolainen tuomioistuin julisti Fossettin kuolleeksi helmikuussa 2008.[2] 1. lokakuuta 2008 Steve Fossettin lentokoneen hylky löytyi Sierra Nevadan vuoristosta, Mammoth-järvien läheisyydestä noin kolmen kilometrin korkeudella vuoristossa.[3] Hylystä löytyi ihmisen jäännöksiä[4] ja noin kilometrin päässä hylystä ihmisen luita, jotka DNA-testissä varmistuivat kuuluvan Fossettille.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Steve Fossett.