Stereotypia (kirjapaino)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matriisi- ja stereotypiamenetelmää käytettiin kohopainoon perustuvissa kirjapainoissa monistamaan kohopainokirjakkeilla valmistettu ladelma muotin kautta uudeksi, metallista valetuksi kopioksi, matriisiksi. Stereotypiatekniikan avulla yhdestä latomuksesta voitiin puristaa matriisipahveille niin monta matriisia kuin tarvetta oli: jokaiselle kirjapainolle voitiin sitten lähettää oma pahville painettu kuvionsa. Tästä matriisipahvista jokainen kirjapaino pystyi sitten valamaan käyttöönsä oman stereotypialaatan. Stereotypialaattoja käytettiin erityisesti lähetettäessä samaa mainosta usealle eri kirjapainolle, joskin se vaikutti myös rotaatiopainokoneiden kehitykseen ja sanomalehtien painamiseen entistä nopeammalla tahdilla.

Matriisin valmistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stereotyyppilaatan valmistamista varten tarvitaan matriisipahvia. Se on erikoisvalmisteista paperia, jonka on kestettävä 350–375 asteen lämpö, jotta se kestäisi metallin valamisen. Ennen käyttöä märkämatriisipahvi liotetaan likomäräksi, jotta painopinnan pienimmätkin yksityiskohdat voisivat painua siihen. Kun haluttu ladelma on valmis, se suljetaan kehilöön. Ladelman ympärille asetetaan kirjakkeiden kokoiset teräsloitot, jotka puristavat matriisin reunat tasaisiksi. Suorat ja tasaiset reunat ovat välttämättömiä, jotta laatta aikanaan saataisiin valettua kelvolliseen asuun. Ladelmaan voidaan sijoittaa vierekkäin sekä latomakoneessa valmistettuja rivejä että puukirjasimiakin, koska nämä kaikki jättävät jäljen matriisipahviin.

Ladelman päälle asetetaan matriisipahvi ja tämän päälle puristushuopa, paperiarkkeja, toinen huopa tai mahdollisesti metalli- tai muovilevy, käyttäjän toivomusten ja matriisin laadun mukaan. Itse matriisi puristetaan kovassa paineessa joko matriisipuristimessa tai kalanterissa. Puristin voi olla kylmä tai lämmin. Lämmintä puristinta käytetään, kun matriisi ei saisi kutistua, kuten esimerkiksi monivärisissä painotöissä.

Matriisista stereotyypiksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasonmuotoiset stereotypialevyt valmistetaan tasovalinlaitteessa. Kun stereotyyppi on asetettu valinlaitteeseen, valutetaan siihen sulaa metallia käsikaukalolla. Ennen kuin stereotyyppia aletaan painaa, liimataan sen taakse kuitenkin paperiliuska, joka jää kiinni raakaan levyyn. Valamisen jälkeen kuuma levy jäähdytetään. Levy viimeistellään sahaamalla ja höyläämällä levyn syrjiä ja pohjaa.

Stereotypioinnin vaikutuksesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paperimatriisien valmistamisella oli myös erittäin merkittävä osa rotaatiopainokoneiden kehityksessä: se tarjosi mahdollisuuden valmistaa sylinteripainolevyjä, toisin sanoen puolipyöreäksi valettuja stereolaattoja, jotka voitiin sitten asettaa sylinteripainokoneeseen. Sylinteripainamista käytettiin paljon erityisesti sanomalehtien valmistamisessa, sillä jatkuvasti pyörivä painolaatta takasi sanomalehdelle painamisnopeuden, jota yksinkertaisella, arkki kerrallaan painavalla koneella ei ollut mahdollista saavuttaa.