Starlink

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Starlinkin logo
Ensimmäinen 60 satelliitin laukaisu, 24. toukokuuta 2019.

Starlink on SpaceX:n kehitteillä oleva satelliitti-internetjärjestelmä. Konstellaatioon kuuluvia satelliitteja oli 122 kappaletta matalalla Maan kiertoradalla marraskuussa 2019. Tavoitteena on tarjota koko Maapallon kattava internet-verkko. Suurimmillaan suunnitelmissa konstellaatio käsittäisi jopa 42 000 satelliittia, joista Yhdysvaltain telehallintovirasto on jo hyväksynyt 12 000.[1]

Starlinkin rakentamisen kustannusarvio on vähintään kymmenen miljardia Yhdysvaltain dollaria ja sen ensimmäinen vaihe on tarkoitus valmistua vuoteen 2027 mennessä. SpaceX:n arvion mukaan Starlinkin liikevaihto on yli 30 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2025.

SpaceX aloittaa Starlinkin kaupallisen toiminnan, kun kiertoradalla on 800 satelliitin konstellaatio. Yhtiön toimitusjohtaja Elon Muskin mukaan tavoitteena on saada valtaosa Maan pitkän välimatkan valokuituliikenteestä siirtymään Starlinkin varaan ja lisäksi noin 10 prosenttia paikallisesta liikenteestä.

Musk on maininnut että avaruuden tyhjiössä valo liikkuu 40–50 prosenttia nopeammin kuin valokuidussa. Yhteyden viive on noin 25 millisekuntia. Muskin mukaan satelliittien välinen kommunikaatio on huomattavasti yksinkertaisempi kuin valokuituliikenne, joka edustaa monimutkaista verkkoa.

Laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SpaceX:n Falcon 9 pystyy kuljettamaan 60 satelliittia kerrallaan. Ensimmäiset 60 satelliittia laukaistiin toukokuussa 2019.[2]

Laukaisuihin on tarkoitus käyttää BFR:ää sen valmistuttua.

Satelliitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset v1.0-satelliitit olivat massaltaan 260-kilogrammaisia ja kiersivät noin 350 kilometrin ratakorkeudella.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SpaceX submits paperwork for 30,000 more Starlink satellites SpaceNews. Viitattu 1.8.2020. (englanniksi)
  2. Roulette, Joey: First satellites for Musk's Starlink internet venture launched into orbit Reuters. Viitattu 1.8.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Starlink.