Stanag-lipas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stanag-yhteensopivat 20 ja 30 ammuksen lippaat

Stanag-lipas tai Nato-lipas tarkoittaa Naton Stanag-standardisoinnin mukaista aseen irrotettavaa lipasta. Stanag 4179 -standardi suunniteltiin pian 5,56×45 mm NATO -ammuksen standardisoinnin jälkeen, jotta eri maiden joukot voisivat helposti vaihtaa ammuksia ja lippaita yksittäisten sotilaiden tasolla.[1][2] Yhdysvaltalaisen M16-rynnäkkökiväärin lippaan mittoja ehdotettiin standardiksi, mutta suunniteltua standardia ei koskaan ratifioitu, joten se jäi ns. Draftiksi. Siksi virallisesti mitään yhteistä lipasta ei ole olemassa.[3]

Lippaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stanag-lippaan konsepti asettaa vain mittoihin ja toimintoihin (lippaan salpa, lukon pysäytin, jne.) liittyvät rajat, joten se mahdollistaa saman lippaan käytön useissa aseissa, mutta myös useita erilaisia lippaiden tyyppejä ja kapasiteetteja. Lippaiden vakiokapasiteetti on 20 tai 30 ammusta, mutta näillä ammuksen syöttöstandardeilla on tehty kaupallisesti kaikenlaisia lippaita vain viiden ammuksen tankolippaista yli sadan ammuksen rumpulippaihin.[4] Stanag-lippaan kaltaisia lippaita on myös valmistettu muille kaliipereille kuin 5,56×45 mm NATO.

Yhteensopivuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään melkein kaikki M16/AR-15 -tyyppiset rynnäkkökiväärit käyttävät Stanag-lippaita, mutta myös useat muut länsimaiset kiväärit käyttävät niitä. Sen lisäksi esimerkiksi israelilainen Galil voi käyttää niitä adapterin kautta[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:STANAG magazine