St. Sebald

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
St. Sebaldin pohjoinen julkisivu

St. Sebald (myös Sebalduskirche) on keskiaikainen kirkko saksalaisessa Nürnbergin kaupungissa Baijerissa. Se on Frauenkirchen ja St. Lorenzin ohella Nürnbergin merkittävimpiä kirkkorakennuksia ja kuuluu Baijerin evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kirkko sijaitsee Albrecht-Dürer-Platzilla. Se on nimetty Nürnbergin suojeluspyhimyksen Sebalduksen mukaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St. Sebald on Nürnbergin suurista kaupunginkirkoista vanhin ja kaupungin vanhin evankelis-luterilainen seurakuntakirkko. Kirkon rakentaminen käynnistyi 1230-luvulla ja myöhemmin 1200-luvulla se laajennettiin kaksikuoriseksi basilikaksi. Alkuperäisessä asussaan kirkko edusti romaanista arkkitehtuuria. 1300-luvun molemmilla puoliskoilla kirkon ilmettä uudistettiin monin tavoin. Kirkon kahdet tornit rakennettiin 1400-luvun aikana. 1600-luvun keskivaiheilla kirkon sisätilat saivat barokkisen ilmeen. Toisessa maailmansodassa kirkko kärsi huomattavia vaurioita ja se kunnostettiin sodan jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta St. Sebald.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.