St. Sebald

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
St. Sebaldin pohjoinen julkisivu

St. Sebald (myös Sebalduskirche) on keskiaikainen kirkko saksalaisessa Nürnbergin kaupungissa Baijerissa. Se on Frauenkirchen ja St. Lorenzin ohella Nürnbergin merkittävimpiä kirkkorakennuksia ja kuuluu Baijerin evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kirkko sijaitsee Albrecht-Dürer-Platzilla. Se on nimetty Nürnbergin suojeluspyhimyksen Sebalduksen mukaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

St. Sebald on Nürnbergin suurista kaupunginkirkoista vanhin ja kaupungin vanhin evankelis-luterilainen seurakuntakirkko. Kirkon rakentaminen käynnistyi 1230-luvulla ja myöhemmin 1200-luvulla se laajennettiin kaksikuoriseksi basilikaksi. Alkuperäisessä asussaan kirkko edusti romaanista arkkitehtuuria. 1300-luvun molemmilla puoliskoilla kirkon ilmettä uudistettiin monin tavoin. Kirkon kahdet tornit rakennettiin 1400-luvun aikana. 1600-luvun keskivaiheilla kirkon sisätilat saivat barokkisen ilmeen. Toisessa maailmansodassa kirkko kärsi huomattavia vaurioita ja se kunnostettiin sodan jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.