Spirit – villi ja vapaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spirit – villi ja vapaa
Spirit: Stallion of the Cimarron
Ohjaaja
Käsikirjoittaja John Fusco
Tuottaja
Säveltäjä Hans Zimmer
Leikkaaja
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
DreamWorks
Ensi-ilta 2002
Kesto 83 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 80 000 000 USD[1]
Tuotto 122 563 539 USD[1]
Seuraaja Spirit – Kesyttämätön
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Spirit – villi ja vapaa on vuonna 2002 valmistunut piirroselokuva. Sen ovat ohjanneet Kelly Asbury ja Lorna Cook. Musiikin on säveltänyt Hans Zimmer sekä englanninkielisessä versiossa laulanut Bryan Adams. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana.

Spiritistä on julkaistu animaatiosarja Netflix-tilausvideopalvelussa vuosina 2017–2019, ja tästä sarjasta on tekeillä pitkä elokuva.[2]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan päähenkilö, tai päähahmo, on 1800-luvun Amerikan villissä lännessä varttunut uljas mustangiori Spirit, joka jo nuorena kasvaa laumansa vastuuntuntoiseksi johtajaksi. Kun uteliaisuus ajaa Spiritin ihmisten pariin, armeijan eversti vangitsee sen ja yrittää taltuttaa orin väkivalloin ratsuväen palvelukseen. Samainen armeija on vanginnut myös intiaaninuorukaisen nimeltä Pikku Puro. Hevonen ja intiaanipoika ystävystyvät ja onnistuvat yhdessä pakenemaan vapauteen. Intiaanien reservaatissa Spirit kohtaa myöhemmin myös sydämensä valitun, Sade-tamman. Hetken aikaa Spirit elää intiaanien parissa, kunnes Pikku Puro ymmärtää, ettei Spiritiä voi koskaan kesyttää. Juuri, kun Spirit ja Sade ovat saaneet vapautensa, intiaanikylään hyökkäävät saman armeijan joukot joiden parissa Spirit oli vankina. Pikku Puro ja Sade hyökkäävät everstin kimppuun, mutta tämä ampuu Sadetta ja tamma putoaa virtaavaan koskeen. Spirit syöksyy Sateen perään ja onnistuu pelastamaan tämän. Sade ei kuitenkaan pysty liikkumaan luodin takia ja Spirit jää tamman vierelle peläten tämän kuolevan. Spirit saadaan uudestaan kiinni ja viedään rautatietyömaalle. Pikku Puro onnistuu vapauttamaan Spiritin ja seuraa hurja ajojahti läpi aavikon. Lopulta eversti luopuu jahdista ja jopa estää kersanttia ampumasta Spiritin. Pikku Puro vie Spiritin parantuneen Sateen luokse ja yhdessä hevoset pääsevät palaamaan Spiritin kotiin sen oman lauman luo.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperäinen Suomenkielinen Rooli
Matt Damon Mika Nuojua Spirit / kertoja
James Cromwell Tapani Perttu Eversti
Daniel Studi Jarkko Tamminen Pikku Puro
Jeff LeBeau Markus Bäckman Murphy
Chopper Bernet Juha Varis Kersantti Adams
Bryan Adams Riki Sorsa Laulut
  1. a b Spirit: Stallion of the Cimarron Box Office Mojo. Viitattu 9.4.2012. (englanniksi)
  2. The two new animated pics are slated for release in 2021, while 'Spooky Jack' has been pushed back The Hollywood Reporter. 7.10.2019. Viitattu 8.10.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]