Sperlonga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia Rooman ja Napolin välillä. Sperlinga on Sisiliassa.
Sperlonga

Sperlonga

Koordinaatit: 41°16′N, 13°26′E

Valtio Italia
Alue Latium
Maakunta Latina
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Rocco Scalingi
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 19,49[1] km²
Korkeus 0–479[1] m
Väkiluku (31.12.2015) 3 333[2]
 – Väestötiheys 171 as./km²
Sperlonga on rannikkokaupunki Italiassa. Se sijaitsee Rooman ja Napolin puolivälissä. Lähikaupunkeja ovat Terracina lännessä, Fondi pohjoisessa, Itri koillisessa ja Gaeta idässä.

Sperlonga oli antiikin Rooman matkailukohde. Keisari Tiberius rakensi sinne kuuluisan huvilan. Länsi-Rooman valtakunnan kukistumisen jälkeen 500-luvulla rakennuksen rauniot palvelivat paikallisen väestön piilopaikkana. Saraseenien uhkan vuoksi rannikolle rakennettiin vartiotorneja. Vuonna 1534 keskusta tuhoutui Hayreddin Barbarossan hyökkäyksessä.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiberiuksen luola.
Truglian torni.

Sperlongan päänähtävyys on Tiberiuksen huvilan paikalle perustettu museo. Huvilaan kuului grotto-luola, josta on löytynyt merkittäviä veistoksia. Nykyisin museossa olevat veistokset kuvaavat Skyllan hyökkäystä Odysseuksen laivaa vastaan, Polyfemoksen sokaisua, Palladionin ryöstöä ja Odysseusta nostamassa Akhilleen ruumista. Teoksia pidetään kolmen rhodoslaisen kuvanveistäjän Hagesandroksen, Athenodoroksen ja Polydoroksen tekeminä, ja Plinius vanhemman mukaan heidän oletetaan veistäneen myös Laokoon-ryhmän.

Vanhin kirkko Santa Maria 1100-luvulta on suljettuna mosaiikkien restauroinnin vuoksi. Sperlongassa käy matkailijoita etenkin sen uimarantojen vuoksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 29.5.2017. (italiaksi)
  2. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 16.10.2017. Viitattu 29.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sperlonga