Speed badminton

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelivälineet
Speedmintonin peluuta

Speed badminton (Speedminton®) on Bill Brandesin kehittämä sulkapallon ulkopeliversio. Perinteisen sulkapallon sulka oli kuitenkin liian kevyt tuulisiin olosuhteisiin, ja näin Bill Brandes kehitti Speed Badmintonin. Speedminton on hyvin samankaltainen kuin perinteinen sulkapallokin, mutta itse "sulka" on painavampi.

Keksijä nimesi pelin aluksi sukkulapalloksi (shuttleball). Vuonna 2001 peli nimettiin uudelleen speed badmintoniksi tai speedmintoniksi. Vuonna 2003 aktiivisia pelaajia oli Saksassa 6000. Huolimatta kasvavista harrastajamääristä, peli on edelleen melko tuntematon erityisesti Saksan ulkopuolella. Joka tapauksessa mestaruudesta kisattiin ensimmäisen kerran Berliinissä 2005.

Kenttä ja välineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli koostuu kahdesta neliöstä, joiden sivujen pituudet ovat 5,5 m ( 18 ft). Neliöiden välimatka on 12,8 m (42 ft). Peliä voidaan pelata hyvin myös puolikkaalla tenniskentällä. Mailat ovat samankaltaiset kuin squashissa. Itse pallo on hieman painavampi kuin perinteinen sulkapallo.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarkoituksena on pyrkiä saamaan "sulka" vastustajan kenttään. Mikäli pallo karkaa vastustajan kentän ulkopuolelle, vastustaja saa pisteen. Erä päättyy kun toinen pelaajista saavuttaa 16 pistettä, peli pelataan kolmesta erävoitosta. Ero pitää kuitenkin olla vähintään kaksi pistettä. Syöttö voidaan suorittaa oman kenttäpuoliskon takaa olan yläkautta syötöllä. Mikäli syöttö suoritetaan omasta neliöstä, tulee syötön tapahtua alakautta.

Pelin variaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Doubles : Peliä pelataan kahdella vierekkäisellä kentällä. Kaksinpelissä syöttö tulee suorittaa diagonaalisesti vastassa olevalle pelaajalle.
  • Speeder : Nopeampi peli kuin speedminton, painavampi "sulka"
  • Black Lightning: Speedmintonia voidaan pelata yöllä valaisemalla "sulka".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]