SpaceX Starship integrated flight test 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SpaceX Starship integrated flight test 1
Lennon tilastotiedot
Avaruusaluksen nimi SpaceX Starship (S24)
Kantoraketti Super Heavy (B7)
Lähtöalusta SpaceX Starbase
Laukaisu 20. huhtikuuta 2023 klo 13.33 UTC
Lennon kesto 4 minuuttia
Kiertoradan korkeus tavoitteena matala Maan kiertorata
Navigaatio
←  IFT-2 →

SpaceX Starship integrated flight test 1 eli IFT-1 oli Starshipin ja Super Heavyn ensimmäinen yhteinen koelento. Alus ja kantoraketti tuhoutuivat alle 4 minuutin kuluttua laukaisusta kesken alkunousun. Laukaisu ohitti 1960–1970-luvun vaihteen N1:n ensimmäisen vaiheen suuritehoisimpana rakettina koskaan.

Lennon tavoitteena oli Super Heavyn laskeutuminen Meksikonlahteen. Starshipin tavoite oli lentää Tyyneen valtamereen lähelle Havaijia. 3 moottoria 33:sta ei käynnistynyt tai sammui ennen lähtöä. Useat moottorit sammuivat jo lennon alkuvaiheessa. Alus ohitti max Q:nja kiihdytti yliääninopeuteen. Puutteellisen työntövoiman tai ohjattavuuden myötä vaiheenvaihtoa ei yritetty, vaan alus alkoi heittelehtiä ja lennon keskeytysjärjestelmä aktivoitiin. Se ei kuitenkaan tuhonnut alusta aiotusti vaan alus pysyi kasassa vielä 40 sekuntia kunnes hajosi.

Laukaisu vaurioitti merkittävästi laukaisualustaa ja lennätti irronnutta materiaalia ympäriinsä. Alustassa ei ollut varsinaista passiivista palokaasujen suuntausjärjestelmää tai aktiivista suojausta.[1]

Ennen seuraavaa lentoa laukaisualustaan ja alukseen tehtiin merkittäviä muutoksia. Toinen lento etenikin paljon pidemmälle ja lisäksi alusta säilyi ilman merkittäviä vaurioita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]