Soumar

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Soumar
Tyyppi Risteilyohjus
Valmistushistoria
Valmistaja Aerospace Industries Organisation
Valmistusmaa Iran

Soumar on Iranissa kehitetty maasta laukaistava risteilyohjus. Ohjus esiteltiin julkisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 2015.

Kehittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tieto uudesta iranilaisesta risteilyohjuksesta vuosi julkisuuteen ensimmäisen kerran vuonna 2014 Iranilaisen kansaneudstajan kautta, mutta vielä tuolloin siitä käytettiin nimitystä Meshkat. Ohjus esiteltiin ensimmäisen kerran virallisesti julkisuudessa 8. maaliskutta 2015 Iranin puolustusministeriön tilaisuudessa. Ohjuksen on suunnitellut iranilainen Aerospace Industries Organisation ja se on nimetty Irakin–Iranin sodassa 1980–1988 tuhoutuneen kaupungin mukaan.[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soumarin uskotaan olevan kopio venäläisestä Kh-55-ohjuksesta. Valokuvassa Kh-55 Ukrainan ilmavoimien museossa.

Soumar on ilmeisesti läheinen kopio venäläisestä Raduga Kh-55-risteilyohjuksesta.[1] Ukrainalaisten viranomaisten mukaan Iraniin myytiin laittomasti 12 Kh-55 ohjusta ilman niiden ydinkärkiä vuonna 2001. Soumarin kantamaksi on uutisoitu 2 500 kilometriä, mikä vastaisi sen venäläisen vastineen kantamaa. Iranilaisen ohjuksen kantama on kuitenkin rodennäköisesti pienempi, sillä Iranin ei uskota kykenevän tuottamaan yhtä tehokasta suihkumoottoria kuin alkuperäisessä Kh-55-ohjuksessa. Tästä huolimatta vaikka ohjuksen kantama jäisi vain puoleen väitetystä, se yltäisi silti suurimpaan osaan Yhdysvaltojen sotilastukikohdista Lähi-Idässä, sekä Israeliin.[2] Alkuperäinen Kh-55 on ilmasta maahan- ohjus ja se laukaisualustoina toimivat strategiset pommikoneet kuten Tupolev Tu-95 tai Tu-160. Iranilla ei ole käytössään tällaisia pommikoneita ja Soumar laukaistaankin maasta. Maasta laukaisua varten ohjus on varustettu kantoraketilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Reuben F Johnson: Iran reveals new Soumar ground-launched cruise missile IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 30.3.2015. (englanniksi)
  2. Jeremy Binnie: Analysis: Iranian cruise missile unveiling raises questions about range IHS Jane's Defence Weekly. Viitattu 30.3.2015. (englanniksi)