Sotaleikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sotaleikki
The War Game
Ohjaaja Peter Watkins
Käsikirjoittaja Peter Watkins
Tuottaja Peter Watkins
Kuvaaja Peter Bartlett
Peter Suschitzky
Pääosat Peter Graham
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö BBC
Levittäjä BBC
Ensi-ilta 1965
Kesto 44 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sotaleikki (The War Game) on Peter Watkinsin BBC:lle käsikirjoittama ja ohjaama 44-minuuttinen, draamaa ja dokumenttimateriaalia yhdistelevä elokuva kuvitellusta ydinsodasta ja sen vaikutuksista brittiväestöön.

Elokuva valmistui vuonna 1965 ja siitä tuli niin vaikuttava, että BBC ei esittänyt sitä lainkaan televisiossa, koska pelkäsi sen aiheuttavan itsemurha-aallon ja yleistä paniikkia. Yhtiö kielsi sen televisioesitykset myös muualla maailmassa, mutta pitkän harkinnan jälkeen salli British Film Instituten levittää sitä elokuvateattereihin, joissa siitä tuli suosittu monissa maissa.

Sotaleikki sai parhaan dokumentin Oscar-palkinnon 1966[1]. Vuonna 2000 British Film Institute äänestytti asiantuntijoilla listan sadasta kaikkien aikojen parhaasta brittiläisestä tv-ohjelmasta, ja Sotaleikki sijoittu tilalle 27. The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Freddy Kamrasin Kamras Film Agency toi Sotaleikin Suomeen 1968 ja pyöritti sitä aluksi nonstop-näytäntöinä Helsingin Kit Cat -elokuvateatterissa, jossa yleensä näytettiin seksielokuvia. Helsingin Sanomien Paula Talaskivi kirjoitti Watkinsin osanneen tehdä tulevaisuuteen sijoittuvasta kuvitellusta dokumentistaan hyvin todentuntuisen pohjaamalla sen faktatietoon Dresdenin, Hiroshiman ja Nagasakin pommituksista ja niiden vaikutuksista siviiliväestöön. Erityistä vakavan ironista tehoa tuo hänestä elokuvan rauhoittavaksi tarkoitettu selostus, joka on usein jyrkässä ristiriidassa kuvien kanssa.[1]

Sotaleikki sai vuonna 1969 ulkomaisen elokuvan Jussi-kunniakirjan.[3]

  1. a b Talaskivi, Paula: ”Sotaleikki” – ei leikkisotaa. Helsingin Sanomat, 28.3.1968, s. 8. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made (Arkistoitu – Internet Archive). Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.
  3. Jutila, Niko: Jussi-kunniakirjan saaneet ulkomaiset elokuvat 1948–1992 Elokuvauutiset. 28.1.2019. Viitattu 14.4.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The War Game