Sosiaalinen hylkäys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sosiaalinen hylkäys tapahtuu, kun henkilö tarkoituksellisesti jätetään sosiaalisen suhteen tai vuorovaikutuksen ulkopuolelle. Yksilö voi joutua joko yhden henkilön tai ryhmän hylkäämäksi. Hyljeksintä voi olla aktiivista, kuten kiusaamista tai karttamista, tai passiivista, kuten henkilön jättäminen huomiotta. Yksilön kokeminen on suhteellista, ja hyljeksintää voidaan kokea (neurotieteellisesti sanottu: havaita), vaikka sitä ei olisi todellisuudessa tapahtunut.

Vaikka ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, on tietyntasoinen sosiaalinen hyljeksintä välttämätön osa elämää. Hyljeksinnästä voi kuitenkin jatkuessaan muodostua ongelma, jos suhde on tärkeä tai yksilö on herkkä hyljeksinnälle. Erityisesti koko ryhmän taholta tapahtuvalla hyljeksinnällä voi olla negatiivisia vaikutuksia.

Hyljeksinnän kokeminen voi johtaa useisiin negatiivisiin ilmiöihin kuten yksinäisyyteen, heikkoon itsetuntoon, aggressiivisuuteen tai masennukseen. Se voi myös aiheuttaa epävarmuuden tunnetta ja korostaa yksilön herkkyyttä hyljeksinnälle.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Social rejection
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.