Sonderkommando

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sonderkommandon yksikkö 1005:n jäsenet poseeraavat luunmurskauskoneen vieressä Janowskan keskitysleirillä.

Sonderkommando tarkoittaa saksan kielessä erikoistehtävää tai komennusta, tai niihin määrättyjä henkilöitä (esimerkiksi Sonderkommando Nord). Termillä oli erikoismerkitys holokaustin yhteydessä: sonderkommandot olivat tuhoamisleireillä vankiryhmiä, joiden tehtävänä oli avustaa toisten vankien tappamisessa.

Keskitysleirien sonderkommandot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskitysleireillä sonderkommandot eivät osallistuneet suoraan tappamiseen, vaan he saattoivat uhrit kaasukammioihin, tyhjensivät kammiot kaasutuksen jälkeen ja hoitivat ruumiiden hävittämisen. Suostuminen tehtävään merkitsi muutamaa kuukautta enemmän elinaikaa – ja huomattavasti parempaa ruokaa: suurempia leipäannoksia ja vahvempaa keittoa, joskus jopa vähän lihaakin.

Tietyn ajan kuluttua jokainen Sonderkommando-ryhmä tapettiin.[1] Tavallinen elinaika oli kaksi kuukautta. He johtivat myös kapinaa Treblinkassa ja Auschwitzissa. Vain pieni osa sonderkommandoihin kuuluneista selvisi hengissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charles Coward: Minun yksityinen sotani; artikellisarja APU-lehdessä keväällä 1963

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leon Urisin kirjassa Exodus ja siihen pohjautuvassa Otto Premingerin elokuvassa Exodus yksi avainhenkilöistä on juuri Sonderkommandona ollut nuori poika Dov Landau.
  • Ali Alava: Erikoisosasto Pohjoinen. Hämeenlinna: Karisto, 1978. ISBN 951-23-1258-1. kertoo toisen maailmansodan loppuvaiheessa perustetusta Saksan armeijan tiedusteluyksiköstä Sonderkommando Nordista, joka järjesteli vakoilua ja vastarintaliikettä Suomeen Lapin sodan aikana.
  • Venezia, Shlomo: Sonderkommando: Tarinani Auschwitzista. (Sonderkommando: Dans l’enfer des chambres à gaz, 2007.) Shlomo Venezia Béatrice Prasquierin haastattelemana. Suomentanut Lotta Toivanen. Helsinki: Like, 2008. ISBN 978-952-01-0059-9.