Solusykli
Solukierto eli solusykli[1] on aitotumaisen solun elämänvaihe, jonka aikana solu jakautuu kahdeksi uudeksi soluksi. Se koostuu kasvuvaiheesta eli interfaasista ja suvuttomasta tuman jakautumisesta eli mitoosista. Solukierron säätelystä vastaavat sykliinit ja sykliineistä riippuvaiset kinaasit.
Solukierron vaiheet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kasvuvaihe
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- G1-vaihe
Solukierto alkaa jakautumisvaiheen jälkeen G1-vaiheella. G1 on yleensä pitkäkestoisin vaihe ja sen aikana solun tilavuus ja sen sisältämien valkuaisaineiden ja RNA:n määrä kasvaa. G1-vaiheessa solun kromosomisto on kaksinkertainen.
G1-vaiheen kesto riippuu solun tilasta. Ennen siirtymistä S-vaiheeseen solun on kerättävä riittävästi tilavuutta ja sen DNA:n tulee olla ehjää (DNA:n eheydestä tarkastamisesta huolehtii eläimillä p53-valkuaisaine). Vaiheen pituuteen vaikuttaa myös solun ulkopuolinen säätely. Kun solu ohittaa tarkastuspisteen[2] (engl. restriction point) se voi jatkaa kohti S-vaihetta.
- S-vaihe
S-vaihe (engl. synthesis) määritellään alkavaksi DNA:n kahdentumisen alusta ja kestävän siihen asti, kunnes koko DNA on kahdentunut. Kun solu G1-vaiheessa on ohittanut tarkastuspisteen, se etenee vääjäämättömästi kohti S-vaihetta, jonka alkuun vaaditaan S. pombe -hiivassa cdc18-valkuaisainetta. Cdc-18 voi olla aktiivinen ainoastaan Rum1-valkuaisaineen läsnä ollessa, joka estää Cdc2/Cdc13-kompleksia fosforyloimasta Cdc18:aa epäaktiiviseen muotoon. S-vaiheen lopussa solun kromosomisto on nelinkertainen. (Eläimillä Cdc13:a vastaa sykliini.)
- G2-vaihe
G2 kestää S-vaiheen lopusta mitoosin alkuun. Sen aikana solu tarkistaa DNA:n eheyden, mikä eläinsoluissa tapahtuu ATM-valkuaisaineen avulla.
Jakautumis- eli M-vaihe
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]M-vaiheeksi kutsutun mitoosin eli jakautumisen käynnistää M-vaihetta edistävän tekijän (MPF, M-phase promoting factor) aktivoituminen. MPF on kaksiosainen molekyyli, joka koostuu Cdc2- ja sykliinivalkuaisaineesta (S. pombella Cdc13), ja sen aktivoituminen perustuu Cdc2-valkuaisaineen fosforyloinnin säätelyyn. Jakautumisvaihe päättyy, kun valkuaisen hajotuslaitteet hajottavat sykliinit.
G0-vaihe
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]G0-vaiheessa olevat solut ovat irtautuneet solukierrosta.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Internetix - Lukion ja peruskoulun kursseja opinnot.internetix.fi. Viitattu 14.8.2016.
- ↑ Riitta Julkunen-Tiitto: Solubiologian luennot - solusykli (s. 15) Itä-Suomen yliopisto. Arkistoitu 20.9.2016.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Solusykli Wikimedia Commonsissa