Solumuisti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Solumuisti (engl. cell memory, cellular memory) on näennäistieteellinen teoria, jonka mukaan elinsiirrossa saatu elin voisi sisältää luovuttajan aivojen ulkopuolisia muistikuvia tai muunkaltaista tietoa. Yläkäsitteenä solumuistista voidaan pitää kehomuistia, joka kattaa kaikki aivojen muistiosion ulkopuolisen tiedon (muuallakin kuin soluissa oleva tieto). Ilmiölle ei ole tieteellistä näyttöä.

Hypoteesin mukaan elinsiirrossa saatu elin voisi muuttaa ihmisen muistikuvia ja persoonallisuutta samankaltaseksi kuin luovuttajan. Teorian kannattajat ovat esittäneet teorian tueksi yksittäistapauksia, kuten korkeanpaikankammosta kärsinyt nainen, joka ryhtyi elinsiirron jälkeen vuorikiipeilijäksi, jota luovuttajakin oli harrastanut. Toinen esimerkki on tyttö, joka alkoi nähdä painajaisia ja "näkyjä" kuolleen luovuttajansa murhaajasta.

Elokuva The Eye (2008) kertoo sokeasta viulistista joka saa näkönsä takaisin saatuaan toisen henkilön silmät. Hän alkaa nähdä paranormaaleja asioita ja entisen silmien omistajan näkemiä asioita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Eye (2008) imdb.com.
Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.