SolidWorks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Solidworks
Kehittäjä Dassault Systèmes
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 11/1995
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tietokoneavusteinen suunnittelu
Käyttökielet Englanti
Alusta Windows
Lisenssi Suljettu lisenssi
Aiheesta muualla
www.solidworks.fi

SolidWorks on parametrinen tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) ohjelmisto, jossa on kolmiulotteinen mallinnus. Ohjelmisto on mekaniikkasuunnitteluohjelmisto, joka sisältää tilavuus- ja pintamallinnustyökalut. Ohjelmistoa käytetään hyvin erilaisten koneiden, laitteiden tai jonkin muun yksittäisen kappaleen suunnittelussa. SolidWorks oli (1995) ensimmäinen täysin Windows- pohjainen parametrinen mekaniikkasuunnittelusovellus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SolidWorks syntyi kun Jon Hirschtick lähti Computervisionilta 1990-luvun alussa ja aloitti uuden yrityksen.[1] Yrityksen tavoitteena oli kehittää edullinen kiinteiden kappaleiden mallintamiseen suunnattu ohjelmisto.[1] Dassault Systèmes osti yrityksen vuonna 1997.[1]

Ohjelman toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmalla voidaan tehdä kolmenlaisia perustiedostoja; osia, kokoonpanoja sekä valmistuspiirroksia. Nämä ovat toisiinsa sidoksissa siten että muutettaessa osaa kokoonpanossa myös osatiedosto muuttuu sekä sen piirustus muuttuu, tai päinvastoin. Osien tai kokoonpanojen mittoja voidaan myös linkittää siten että toista osaa muutettaessa muut kappaleet seuraavat muutetun kappaleen mittoja. Mittoja on myös mahdollista linkittää Excel- taulukkolaskentaohjelmaan. On myös mahdollista tehdä samasta osasta monta eri "versiota" eli niin sanottuja konfiguraatiota, joilla pyritään helpottamaan suunnittelijan työtä. Esimerkiksi, voidaan luoda yksi malli ikkunalasista, johon luodaan useita eri konfiguraatioita. Tässä tapauksessa erikokoisia ikkunoita, joiden leveys ja korkeusmitat ovat erilaisia. Tämän jälkeen yhtä ikkunamallia voidaan käyttää kokoonpanossa, jossa tarvitaan erikokoisia ikkunoita.

Mallintaminen perustuu piirteisiin, ehkä suurimpana erona 2D-CAD ohjelmistoihin, käyttäjän luoma esine tai kokonaisuus on muokattavissa erittäin vapaasti, ilman että työ olisi aloitettava uudelleen alusta.

Mallinnus aloitetaan yleensä piirtämällä kaksiulotteinen kuvanto kappaleesta X,Y- tasolle (tai vaihtoehtoisesti XZ/YZ- tai muulle aputasolle), jonka jälkeen syntyneestä "sketsistä" tehdään pyörähdyskappale tai se pursotetaan kolmanteen suuntaan. On myös mahdollista sketsata 3- ulotteinen hahmotelma halutusta kappaleesta, jos tämä vaikuttaa järkevämmältä, esimerkiksi jos kyseessä on jokin taivutettu putkirakenne.

On olemassa myös monia muita tapoja aloittaa mallintaminen, näille kaikille ominaista on kuitenkin että yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei monesti ole olemassa.

Kaksi erilaista kokoonpanojen suunnittelutapaa on kuitenkin selvästi eroteltavissa; ns. bottom-up ja top-down. Nimensä mukaisesti ensimmäisessä valmistetaan ensin laitteen osat ja näistä tehdään isompi kokonaisuus eli kokoonpano. Jälkimmäisessä mallinnetaan uusia osia jopa täysin tyhjään kokoonpanoon. Menetelmää voi vaihtaa työn edetessä.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SolidWorks-ohjelmistoa voidaan laajentaa runsaasti erikseen hankittavilla lisäosilla, jotka laajentavat ohjelmiston käytettävyyttä. Lisäosia on myös mahdollista ohjelmoida itse jo ilmaistenkin välineitten avulla. Lisäosien avulla voidaan esimerkiksi arvioida kappaleiden kestävyyttä sekä käyttäytymistä valmiina tuotteena. Vaihtoehtoisesti lisäohjelmilla voidaan vähentää ihmisen suorittamia rutiineja, joita ohjelman käyttäjä toistaa. SolidWorks tarjoaa aiemmin mainittuihin toimenpiteisiin kevyet työkalut myös perusversiossaan, mutta monimutkaiset toimintojen automatisoinnit on usein tehtävä erillisillä lisäosilla. Ohjelmisto on valmistettu hyvin käyttäjäystävälliseksi siinä mielessä että mallit joita ohjelmalla luodaan voidaan linkittää esim. Microsoft Excel-taulukkolaskentaohjelmistoon. Tämän vuoksi käyttäjä voi luoda monimutkaisiakin konstruktioita ilman että vaaditaan suurta ohjelmointiosaamista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c David E. Weisberg: SolidWorks (PDF) cadhistory.net. Arkistoitu 7.3.2022. Viitattu 7.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta SolidWorks.