Soihtupuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Soihtupuut
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset Eudicots
Kladi: Asteridit
Lahko: Lamiales
Heimo: Bignoniakasvit Bignoniaceae
Tribus: Tecomeae
Suku: Soihtupuut Tabebuia
Gomes ex DC.
Katso myös

  Soihtupuut Commonsissa

Soihtupuut (Tabebuia) on bignoniakasvien heimoon kuuluva kasvisuku.[1]

Sukuun kuuluu 70–80 lajia puita ja pensaita, jotka ovat kotoisin Meksikosta ja trooppisesta Amerikasta. Lehdet ovat yksinkertaiset, lehtilapa jakaantuu 1–7 sormiliuskaan. Oksan päähän kasvava kukka on muodoltaan torvi tai kello.[2] Kukkien väri on yleensä valkoinen, punainen tai jotain siltä väliltä, harvoin keltainen.[3]

Sukuun kuului aikaisemmin enemmän lajeja, mutta vuonna 2007 se jaettiin molekyylibiologisten tutkimusten pohjalta kolmeen osaan, kun lieskapuut (Handroanthus) ja Roseodendron erotettiin omiksi suvuikseen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bignoniaceae > Tabebuia (Suomalaisen nimen lähde: Vanamon toimikunta) Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. Viitattu 5.2.2022.
  2. Tabebuia Gomes ex DC. (M. Thulin et al. Flora of Somalia, Vol. 1-4 2008) Plants of the World Online. Kew Garden. Viitattu 5.2.2022. (englanniksi)
  3. a b Susan Grose: Taxonomic Revisions in the Polyphyletic Genus Tabebuia s. l. (Bignoniaceae). Systematic Botany, Jul 2007, 32. vsk, s. 660–670. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 5.2.2022. (englanniksi)